Anbudspilot på blåresept: – Vi har en del å spille inn i en slik prosess
– Det var et positivt og lærerikt møte. Vi har en del å spille inn i en slik prosess, sier Margaretha Hamrin i FH-Norge. Torsdag hadde spesialist- og brukergruppen som skal bidra med ekspertise og brukererfaring i arbeidet med pilot for anbud på kolesterolsenkende legemidler (PCSK9-hemmere), sitt første møte.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Statens legemiddelverk (SLV) har startet pilot for anbud på kolesterolsenkende legemidler (PCSK9-hemmere), arbeidet skjer i samarbeid med Helsedirektoratet og Sykehusinnkjøp HF. Piloten skal etter planen være ferdig før nyttår, slik at en avtale kan tre i kraft 1. januar 2023.
Målet for anbud er at gode innkjøp skal gjøre det mulig for flere pasienter å nyte godt av viktige legemidler, og på denne måten ta del i medisinske fremskritt.
Torsdag hadde den nyopprettede spesialist- og brukergruppen sitt første møte. Margaretha Hamrin i pasientorganisasjonen Familiær Hyperkolesterolemi (FH) Norge sier til Dagens Medisin Pharma at det var et positivt og lærerikt møte, og at de som brukerorganisasjon har en del innspill å komme med.
– Til forskjell fra klinikere så har vi erfaringer fra et praktisk liv.
– For eksempel med tanke på arvelige tilstander hvor foreldre og barn har samme diagnose. FH er en diagnose hvor man ikke nødvendigvis merker noe før man risikerer å dø av hjerteinfarkt.
Les også: Slik skal blåresept-kjøp gjennomføres
Forslag om anbud på blåresept sendt på høring
– I familier hvor barn og foreldre har samme diagnose så kan et stadig medisinbytte skape forvirring. Det er ikke bare å bytte til nytt regime. For barn og ungdom som har et godt fungerende medisineringsregime vil det være en høy terskel for å bytte. Dette perspektivet er viktig inn i en slik prosess vi har startet på nå.
– Man må tilrettelegge for å få det til å fungere.
Hun sier det er viktig for dem at det må være rom for at lege kan gi unntak ved for eksempel bivirkninger av medisin.
– Da må det være anledning til å sette pasient tilbake på tidligere brukt medikament.
Hamrin sier også at de pengene som spares i en pilot må brukes på pasienter.
– Det viktigste for oss i denne prosessen er at eventuelt innsparte midler av en anbudspilot er at det ikke brukes til annet, men kommer pasientene til gode gjennom for eksempel nye aktuelle legemidler.
– Vi vil som alle andre ha mest mulig ut av helsekronene, og er positive til en anbudspilot. Men vi har noen perspektiver som er viktig å få inkludert i dette arbeidet. Det man sparer må brukes til pasientenes beste.