IKKE OVERRASKENDE: – Det er en indikasjon på at livsstilssykdommer begynner å gjøre seg gjeldende, og at dette også synes på legemiddelstatistikken, sier Christian Gilhuus-Moe i Farmastat om at to diabeteslegemidler fra Novo Nordisk er inne på omsetningstoppen i Norge. 

Foto: LMI

Disse ti legemidlene hadde høyest omsetning i 2021

En antikoagulerende medisin hadde klart størst omsetning, men det er to diabetesmedisiner som har hatt størst salgsvekst fra 2020.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

15.06: Saken er oppdatert med kommentarer fra Novo Nordisk.

Apotekforeningen publiserte nylig samlet statistikk for apotek- og legemiddelområdet i Norge, basert på Farmaloggs legemiddelstatistikk (FLS).

Blodpropp-medisin på topp
Statistikken over de ti legemidlene med høyest omsetning i 2021 viser at apixiban (Eliquis) fra Bristol-Myers Squibb (BMS), en såkalt antikoagulerende medisin, har størst salgstall i Norge. Legemidlet solgte for 863 millioner kroner i 2021, en økning på 16,5 prosent fra 2020. Legemidlet brukes blant annet til behandling og forebygging av blodpropp.

På andreplass finner vi immunterapien pembrolizumab (Keytruda) fra MSD, en såkalt PD-1-hemmer som brukes i behandling av flere ulike kreftformer. Pembrolizumab omsatte for 515 millioner kroner i 2021, en økning på 33,9 prosent fra 2020.

På tredjeplass finner man nok et kreftpreparat. Lenalidomid (Revlimid), også fra selskapet BMS, omsatte for 403 millioner kroner i 2021. Dette er en økning på 9,4 prosent fra 2020. Legemidlet brukes i behandlingen av myelomatose (benmargskreft).

Paracetamol (Paracet) kommer høyt oppe på omsetningsoversikten, og er det fjerde mest solgte legemidlet i Norge. Med en omsetning i 2021 på 385 millioner kroner hadde paracetamol en prosentvis salgsøkning på 5 prosent fra 2020.

Diabetesmedisiner inn på listen
Statistikken viser at fem av de ti legemidlene med høyest omsetning i 2021 finansieres av helseforetakene. Fire av legemidlene finansieres over blåreseptordningen. To av disse (apixiban og rivaroksaban) brukes til behandling og forebygging av blodpropper.

To legemidler som begge er nye på topp 10-listen for 2021, liraglutid og semaglutid, begge fra Novo Nordisk, brukes i behandlingen av diabetes type 2. Sistnevnte har hatt prosentvis størst salgsvekst av alle legemidlene på topp 10-listen, med over 150 prosent økning fra 2020. Liraglutid har hatt nest størst prosentvis vekst i omsetning med 97 prosent. Begge legemidlene omsatte for 332 millioner kroner hver.

Tor Frostelid, Market Access & Public Affairs Director i Novo Nordisk Norge.

– Når det gjelder salget av liraglutide, så ser det ut som omsetningen inkluderer flere legemidler til ulike indikasjoner og bruk. Det er tre godkjente legemidler i Norge som inneholder liraglutid; i tillegg til Victoza er det Saxenda til behandling av fedme/sykelig overvekt og Xultophy som er en fast kombinasjon med insulin og liraglutide til behandling av diabetes type 2, skriver Tor Frostelid, Market Access & Public Affairs Director i Novo Nordisk Norge, i en e-post til DM Pharma.

Når det gjelder veksten i semaglutide, så skyldes dette ifølge Forstelid sannsynligvis endring i klinisk praksis som følge av oppdaterte behandlingsretningslinjer.

– Utviklingen er i tråd med hva vi ser også i andre land. Videre spiller den demografiske utviklingen med stadig flere eldre og en økning i forekomsten av diabetes type 2 inn når det gjelder utviklingen i omsetningen for begge disse virkestoffene, skriver Frostelid. 

God omsetning for BMS
BMS er det eneste selskapet som har tre av sine legemidler inne på topp 10-listen: Apixiban (Eliquis), lenalidomid (Revlimid) og nivolumab (Opdivo). Til sammen omsatte disse tre legemidlene for over 1,5 milliarder kroner. De ti legemidlene som topper den norske salgsstatistikken hadde enn samlet omsetning på over 3,9 milliarder kroner i 2021. Dermed står BMS for 38 prosent av omsetningen på hele topp 10-listen.

– Covid-19 har hatt en klar påvirkning
Christian Gilhuus-Moe, administrerende direktør i Farmastat, påpeker overfor DM Pharma at det er viktig å merke seg at omsetningstallene viser omsetning på virkestoff og ikke nødvendigvis produktet fra en produsent. Gilhuus-Moe mener det ikke er store overraskelser på årets topp 10-liste, heller ikke at to diabeteslegemidler er nye på topplisten.

– Det er en indikasjon på at livsstilssykdommer begynner å gjøre seg gjeldende, og at dette også synes på legemiddelstatistikken. Behandlingen av diabetes type 2 og overvekt er områder som har økt.

Dersom man går videre forbi topp 10-listen og dykker ned i detaljene for omsetning i Norge, mener Farmastat-sjefen å kunne se at covid-19 har hatt en klar påvirkning.

– Reisevaksinering har åpenbart gått ned, og det har også vært en viss økning i omsetningen av produkter mot erektil dysfunksjon. Også psykisk helse har fått økt behov for medisinering.

Powered by Labrador CMS