SKAL UNDERSØKE: – Apotekkunder skal være sikre på at de får uhildet informasjon om legemidler. Når legemiddelfirmaet Novartis betaler for at apotek skal gjøre denne migrenesamtalen, så må vi se nærmere på det, sier Sigurd Hortemo, overlege ved Statens legemiddelverk. Arkivfoto: Per Corneliussen Foto:

SKAL UNDERSØKE: – Apotekkunder skal være sikre på at de får uhildet informasjon om legemidler. Når legemiddelfirmaet Novartis betaler for at apotek skal gjøre denne migrenesamtalen, så må vi se nærmere på det, sier Sigurd Hortemo, overlege ved Statens legemiddelverk. Arkivfoto: Per Corneliussen

Foto:

SLV vil se nærmere på migrenesamtale-samarbeid

Legemiddelverket vil undersøke om Novartis sin finansielle støtte av migrenesamtaler i Apotek 1 er i henhold til gjeldende regelverk. – Dette er en viktig sak, og vi vil derfor ha et møte med Apotek 1, sier SLV-overlege Sigurd Hortemo.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Frem til 12. november vil et utvalg av Apotek 1-kjedens apotek tilby migrenesamtaler med trent farmasøyt gratis til kunder/pasienter som henter ut reseptbelagte legemidler. Da DM Pharma tok kontakt med Apotek 1 for en kommentar om den annonserte tjenesten sist uke, ble det opplyst at Novartis har bidratt økonomisk til gjennomføringen av samtalene.

– I henhold til gjeldende reklameregler
Landssjef i Novartis, Veronika Barrabes, opplyser i en uttalelse til DM Pharma at legemiddelselskapet også har gitt innspill til hvilken kunnskap om migrene som er relevant å ha i apotek, samt utforming av materiell. Hun påpeker videre at Apotek 1 har utarbeidet alt materiell.

– For oss som legemiddelfirma har det vært viktig at både samtaler og øvrig materiell som benyttes er i henhold til gjeldende reklameregler for legemidler og øvrig bransjereglement, sier Barrabes.

– Dette er en viktig sak
Legemiddelverket opplyser til DM Pharma at de ble klar over samarbeidet mellom Novartis og Apotek 1 etter at DM Pharma skrev om det i forrige uke. Overlege Sigurd Hortemo i SLV er klar på at SLV vil undersøke saken nærmere.

– Apotekkunder skal være sikre på at de får uhildet informasjon om legemidler. Når legemiddelfirmaet Novartis betaler for at apotek skal gjøre denne migrenesamtalen, så må vi se nærmere på det. Vi vil derfor vurdere denne tjenesten på bakgrunn av gjeldende regelverk, skriver han i en e-post, og legger til:

– Dette er en viktig sak og vi vil derfor ha et møte med Apotek 1.

På spørsmål om hva som er regelverket for denne typen samarbeid mellom aktører i apotek- og legemiddelbransjen, opplyser Legemiddelverket om følgende generelle prinsipper:

  • Apoteket kan og skal informere kundene om riktig bruk av de reseptbelagte legemidlene de bruker.
  • Firmaet har ikke anledning til å reklamere for reseptbelagte legemidler til allmennheten.
  • Firmaet kan gi helse- og sykdomsinformasjon, men omtale av legemidler skal være på overordnet nivå.
Powered by Labrador CMS