STOR JOBB: – For apotekenes del har det vært mye jobb de siste årene for å få systemene på plass, sier Terje Wistner i Apotekforeningen om det nye EU-direktivet. Foto:

Nytt EU-direktiv mot falske medisiner: – Industrien må få meldt inn legemidlene sine så fort som mulig

Apotekforeningen har systemene klare, men er kritiske til at produsentene enda ikke har fått meldt inn alle legemidler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den 9. februar innføres et nytt EU-direktiv for legemidler i Norge. Falsified Medicines Directive innføres for å forhindre spredning av falske medisiner og medfører at alle legemidler vil få en 2D-kode som er unik og registrert i en database. Når legemiddelet skal utleveres, skannes koden for å sjekke at nummeret stemmer med databasen. Det skal også være sikkerhetsanordning som på alle legemidler. Slik skal man sikre seg mot at falske legemidler kommer inn i den ordinære legemiddelforsyningen.

– Vi gjør disse tiltakene med glede for å få kontroll på legemiddelforsyningen og for å unngå at falske legemidler kommer ut til pasientene. Systemene vi implementerer i Norge og Europa ser ut til å bringe oss godt på vei med tanke på dette, sier Terje Wistner, direktør for teknologi og ehelse i Apotekforeningen.

Kostbart system
Endringene som kreves for å innføre direktivet har tatt tid.

– For apotekenes del har det vært mye jobb de siste årene for å få systemene på plass, men vi etterstreber at dette ikke skal endre rutiner og funksjoner for den enkelte apotekansatte, sier Wistner.

Han oppgir at apotekbransjen har brukt flere titalls millioner for å få på plass de nye systemene i Norge.

– Må melde inn
Wistner er trygg på at apotekene har systemene på plass, men han håper også legemiddelindustrien er på ballen.

– Vi har testet våre systemer, så vi vet at de fungerer. Men vi er kritiske til at legemiddelbasen ikke er komplett enda. Det er produsentene som skal legge legemidler inn i basen, så nå må de få meldt inn legemidlene sine så fort som mulig.

Regner med at det blir justeringer
Fordi alle legemidler ikke enda er meldt inn, vil det bli en trinnvis innføring av systemet. Wistner er også tydelig på at det må regnes med at det vil måtte gjøres justeringer etter hvert.

– Dette er ikke noe man har erfaring med fra før av. Det er mange systemer som skal snakke sammen, fra database til apotek. Det er ikke gitt at vi har tenkt på alt, men vi sitter i en arbeidsgruppe sammen med grossistene, industrien og myndighetene, og i samråd kommer vi til å følge opp systemet, sier Wistner.

Powered by Labrador CMS