Illustrasjon: Getty Images Foto:

EMA advarer mot nettsalg av falske legemidler

Den europeiske legemiddelmyndigheten frykter at uautoriserte nettsider utnytter koronafrykt ved å selge legemidler de hevder kan behandle eller forebygge Covid-19.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Nå oppfordrer European Medicines Agency (EMA) forbrukere til å ikke kjøpe legemidler fra uautoriserte utsalgsteder. EMA skriver på sine nettsider at slike nettsteder kan hevde at deres produkter kan behandle eller forbygge Covid-19, eller at de hevder å tilby enkel tilgang på legemidler som ellers ikke er lett tilgjengelig for allmennheten. EMA påpeker at denne typen produkter med stor sannsynlighet er falske legemidler.

«Vi vil minne offentligheten om at det foreløpig ikke finnes noen godkjente behandlinger av Covid-19», skriver EMA.

Kan få alvorlige konsekvenser
Forfalskede legemidler kan inneholde feil eller ingen virkestoff, eller feil dosering av det riktige virkestoffet. Denne typen produkter kan også inneholde skadelige stoffer som ikke skal være i legemidler, og bruk av denne typen produkter kan føre til alvorlige helseutfordringer eller forverring av symptomene du prøver å behandle.

EMA understreker nå at alle legemidler bør kjøpes fra lokalt apotek eller annet autorisert utsalg, eller fra nettapotek som er registrerte hos de enkelte europeiske lands legemiddelmyndigheter. EMA har på sine nettsider publisert oversikt over alle EU/EØS-lands registre med godkjente nettapotek.

Se etter logo
Alle registrerte nettapotek har en felles logo som brukes for å bekrefte at nettstedet er registrert hos nasjonale legemiddelmyndigheter. Logoen består av et rektangel med horisontale striper og et hvitt kors som er plassert i den venstre halvdelen av rektangelet. Under korset finner man flagget til EU/EØS-landet der nettapoteket er registrert.

Powered by Labrador CMS