LAVERE FEILPROSENT: –Vi ligger på 0,2 til 0,3 prosent feil, sammenlignet med Europa som ligger på nesten en prosent feil, sa Kaj Mjaanes da han innledet på DM Pharmas fagseminar om EUs forfalskningsdirektiv. Foto: Vidar Sandnes

Forventer å jobbe med stabilisering hele året

Nomvec regner med å fortsette å jobbe med å få verifikasjonssystemet knyttet til forfalskningsdirektivet stabilt og tror ikke alle legemiddeltransasksjonene vil være inne i systemet før 2021.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Vi anslår at 80 prosent av pakningene i dag er verifisert, sa Kaj Mjaanes, daglig leder i verifikasjonsselskapet Nomvec da han fredag innledet på Dagens Medisin Pharmas fagseminar om EUs forfalskningsdirektiv. 

Innføringen av det nye direktivet, som kom for ett år siden, har vært trøblete over hele Europa. Blant annet har Dagens Medisin Pharma tidligere omtalt at de nye verifikasjonssystemene har skapt frustrasjon i norske apotek. Fremdeles gjør overgangsordninger at apotekene har kunnet overse de fleste alarmer som har kommet opp i datasystemene. Men fra januar har overgangsordningene blitt innskrenket, og apotekene må ta hensyn til flere av feilmeldingene og legge legemidler i karantene.

100.000 feilmeldinger
Mjaanes i Nomvec oppgir at det nå er cirka 113 millioner aktive pakninger.

– Vi kan spørre oss om hvorfor vi ligger sånn etter og ikke flere pakninger er aktive. Det kan for eksempel skyldes at gamle lagre av legemidler fra før innføringen av direktivet i fjor fremdeles er en del av verdikjeden.

Mjaanes viste til at det har vært rundt 100.000 feilmeldinger i måneden knyttet til systemet etter oppstarten.

– Vi jobber fortsatt med systemet og har for eksempel jobbet med å sikre at scannersystem og dataopplastning fungerer, og opp mot MT-innehavere, sa Mjaanes.

Lavere feilprosent
–Vi ligger på 0,2 til 0,3 prosent feil, sammenlignet med Europa som ligger på nesten en prosent feil, sa Nomvec-lederen, som tror den lave prosentandelen feil skyldes godt samarbeid med Statens legemiddelverk. 

– Vi ser i hele Europa at det er en suksessfaktor å jobbe sammen med legemiddelverkene i de ulike landene. Der de har vært tidlig inne og hjelper til med å få det til å virke har det fungert godt. Slik har det vært i Norge og derfor ligger vi godt an.

– Skal stabilisere
Årlig er det rundt 120 millioner legemiddeltransaksjoner i Norge. På spørsmål om når han tror alle transaksjonene ville være verifiserte, svarte Mjaanes at han fortsatt tror det er et stykke igjen før dette er på plass.

– Vi forventer å jobbe videre med stabilisering i 2020, de 120 millionene transaksjonene vil nok være på plass i 2021. 

Powered by Labrador CMS