VAKSINEPROGRAM: – Det er bestemt at koronavaksinasjon skal skje som del av nasjonalt vaksinasjonsprogram, og da skal kommunene tilby vaksine til de den er anbefalt for, sier Are Stuwitz Berg leder for seksjon luft-, blod og seksuell smitte i Folkehelseinstituttet (FHI). Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Uvisst om covid-19-vaksine blir tilgjengelig i apotek

Apotekforeningen mener det bør åpnes for å gi farmasøyter rekvireringsrett for covid-19-vaksine. – For tidlig å si om vaksinen vil bli tilgjengelig i apotek, sier Are Stuwitz Berg, leder for seksjon luft-, blod og seksuell smitte i Folkehelseinstituttet (FHI).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Leder i Apotekforeningen, Per T. Lund, uttalte på Apotekforeningens webinar 25. november at apotekene ønsker å inkluderes i planer for nasjonale vaksinasjonsprogram. Han uttalte også at apotekene er klare for til å bidra i vaksinasjonsarbeidet.

– Apotekene er beredt til å bidra til covid-19-vaksinering av millioner av nordmenn til neste år. Det bør åpnes for å gi farmasøyter rekvireringsrett for covid-19-vaksine slik vi har hørt at det nå gjøres i en rekke andre land vi normalt liker å sammenligne oss med, uttalte Lund.

Nasjonalt vaksinasjonsprogram

På spørsmål om farmasøyter vil få rekvireringsrett for covid-19-vaksine og om vaksinen vil bli tilgjengelig i apotek svarer Berg at det først og fremst er ønskelig at en så stor andel som mulig av de med økt risiko for alvorlig forløp og død vaksineres.

– Om vaksinen på et senere tidspunkt skal tilbys alle som vil ha den må vi komme tilbake til når vi vet mer om vaksinenes egenskaper og hvor mange doser vi etter hvert får til Norge. Det er bestemt at koronavaksinasjon skal skje som del av nasjonalt vaksinasjonsprogram, og da skal kommunene tilby vaksine til de den er anbefalt for. Om vaksinen vil tilbys via apotek er for tidlig å si noe om, sier Berg.

– Skal beskytte

– Hvor mange nordmenn anslår dere at det er nødvendig at får covid-19-vaksine?

– Det kommer an på hensikten med å vaksinere. Vaksinen skal først og fremst beskytte den som vaksineres, og da er det viktigste å vaksinere de som er i størst risiko for alvorlig forløp og død og dernest de som har stor fare for å bli smittet. Det siste er særlig viktig ved utbredt smitte på vaksineringstidspunktet. Indirekte beskyttelse, eller det som refereres til som flokkimmunitet, er det vanskeligere å si noe om før vi vet mer om vaksinenes egenskaper, svarer seksjonsleder Berg, FHI.

Powered by Labrador CMS