BER OM PRESISERING: Oddbjørn Tysnes, næringspolitisk direktør i Apotekforeningen. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Advarer om at lovendring kan stenge for trinnprisordningen

«Slik forslaget er formulert, kan det stilles spørsmål ved om det stenger for generisk bytte av legemiddel i apotek», skriver Apotekforeningen om foreslått lovendring.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sendte nylig på høring et forslag om lovendringer som følge av Prioriteringsmeldingen. Blant annet foreslås flere endringer i spesialisthelsetjenesteloven

Kan ikke betale for høyere standard
Her foreslår departementet å lovfeste at «pasienter kan ikke betale for en høyere standard på helsehjelpen enn det som tilbys etter spesialisthelsetjenesteloven». Apotekforeningen advarer om at denne foreslåtte lovendringen kan stenge for generisk bytte. Det kommer frem i foreningens høringssvar til forslaget.

«Slik forslaget er formulert, kan det stilles spørsmål ved om det stenger for generisk bytte av legemiddel i apotek, kombinert med egenbetaling ved pasientreservasjon. Apotekforeningen mener det er uheldig dersom bestemmelsen tolkes slik», skriver Oddbjørn Tysnes, næringspolitisk direktør i Apotekforeningen.

Foreningen ber dermed om en presisering om at lovendringen ikke omfatter egenbetaling for pasienter som motsetter seg generisk bytte.

Ber om vurdering av mer trinnpris
Videre tar foreningen til orde for å innføre trinnpris som et supplement til anbud for sykehusfinansierte legemidler.

«Når stadig flere legemidler overføres fra folketrygd til helseforetaksfinansiering, bør det vurderes om egenbetaling også skal gjelde for legemidler som finansieres av helseforetakene. Ordningen sikrer høy bytteandel, samtidig som pasientene sikres frihet til å velge legemiddel dersom de selv dekker merkostnadene», skriver foreningen:

«Apotekforeningen kan ikke se at det er rasjonelle grunner for å gi pasienten mulighet for å motsette seg bytte mot økt egenbetaling innenfor blåresept, men ikke den samme muligheten for legemidler som finansieres av helseforetakene».

Powered by Labrador CMS