Skal overse: Dersom det lyser røde lys når de nye kodene på legemiddelpakningene skannes i apotek, skal disse foreløpig overses, ifølge Apotekforeningen. Foto: FiMVO
Skal overse: Dersom det lyser røde lys når de nye kodene på legemiddelpakningene skannes i apotek, skal disse foreløpig overses, ifølge Apotekforeningen. Foto: FiMVO

Apotekene overstyrer varsler - legger ikke pakker i karantene ennå

Alle røde varsler som lyser på legemiddelpakninger med nye koder blir foreløpig oversett. Apotekene og Legemiddelverket må bli enige om avviksrutiner før pakkene blir lagt i karantene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Direktør for teknologi og e-helse i Apotekforeningen, Terje Wistner. 

      
        Foto: Espen Solli / Apotekforeningen
Direktør for teknologi og e-helse i Apotekforeningen, Terje Wistner. Foto: Espen Solli / Apotekforeningen

– Vi er i daglig dialog med Legemiddelverket for å ha en felles forståelse med dem. Status er at vi vil fortsette å overstyre røde varsler foreløpig, frem til vi blir enige om forståelse av kodene. Dette er i tråd med overgangsordningen. Vi jobber nå fortløpende med å sikre felles forståelse, forteller Terje Wistner, direktør for teknologi og e-helse i Apotekforeningen.

– Ikke mange varsler

Det er nå snart én uke siden EUs forfalskningsdirektiv trådde i kraft, og apotekene har siden begynt å skanne nye todimensjonale matrikskoder på pakninger med reseptpliktige legemidler. De nye pakningene skal også ha fysiske forseglinger, og sammen skal tiltakene forsikre om at legemiddelet ikke har blitt forfalsket eller tuklet med på veien fra fabrikken.

Wistner forteller at de så langt ikke har fått varsler om mange røde varsler i apotek.

– Vi holder fortsatt på å verifisere tallene. Omfanget virker å være relativt lavt, men vi jobber med å få oversikt. Vi er i løpende dialog med de andre aktørene, og vi har møter hver morgen klokken ni med Nomvec, grossistene, industri og apotek, der vi tar for oss status på systemene og hva som er oppdaget, forsikrer Wistner.

Skal legges i karantene

Apotekene verifiserer nå i begynnelsen et utvalg av de reseptpliktige legemidlene.

– Disse blir skannet på vanlig måte, men vi har fått forsikringer fra Legemiddelverket om at det er greit at vi ser bort fra de røde lysene inntil videre. Når vi har fått avviksrutinene på plass, vil vi gå tilbake til våre vanlige driftsrutiner.

– Og det betyr at legemiddelpakningene skal legges i karantene?

– Ja, da skal pakningene legges i karantene, sier Wistner.

Powered by Labrador CMS