– Den viktigste oppgaven er å skape Norges beste faglige fellesskap for tannleger, noe som igjen vil gi Norge god tannhelse, sier tidligere Boots Norge-direktør Margrethe Sunde. Hun er nå ny administrerende direktør i Odontia Gruppen Norden. Foto: Nina Rangøy

– Den viktigste oppgaven er å skape Norges beste faglige fellesskap for tannleger, noe som igjen vil gi Norge god tannhelse, sier tidligere Boots Norge-direktør Margrethe Sunde. Hun er nå ny administrerende direktør i Odontia Gruppen Norden.

Foto: Nina Rangøy

Apotekveteran blir tannlege-topp

Tidligere toppleder i Boots Norge, Margrethe Sunde, sier farvel til apotekbransjen. Som ny leder for Odontia Gruppen i Norden skal tannhelsen nå stå i sentrum.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Sunde sier til DM Pharma at det er både spennende og utfordrende å gå over i en, for Sunde, ny bransje.

– Starten har vært fantastisk. Å gå fra en bransje og et fag jeg kjenner veldig godt, er både en gave og skummelt. Jeg er en veldig faglig drevet leder. I apotekbransjen vet jeg vet hvem å lytte til og hvem jeg «nyanserer» litt. Nå er jeg over i en ny bransje, og det er jo et fantastisk privilegium å få lære et nytt fag og møte bare nye mennesker og blanke ark.

– Hva vil du trekke frem som det viktigste du tar med deg fra din tid i Boots og Alliance?

– Det er helt klart det å aldri kompromisse på faget. Kommersielle kjeder må bygges på fag. De som leverer den beste faglige prestasjonen for kundene, blir de beste kjedene. Jeg har alltid sagt at man må ha faget i hjertet og hjertet i faget.

Vil skape fellesskap
Sunde forteller at hun etter ti år som administrerende direktør i Alliance Healthcare og Boots Norge ville slippe til andre.

– Som toppleder blir man personifisert og identifisert med rollen. Jeg mener at det er sunt og viktig for alle organisasjoner å få nye perspektiv og nye ledere. Jeg ønsket å bidra på andre områder, og gikk over i global ekspert-rolle. Der skulle jeg jobbe internasjonalt mellom land. Men så kom covid og gjorde det vanskelig. Så når jeg fikk denne muligheten til å bygge opp noe nytt i Norge, ville jeg det.

– Hva ser du som de viktigste og største oppgavene i ny jobb som toppleder i Odontia Norden?

– Den viktigste oppgaven er å skape Norges beste faglige fellesskap for tannleger, noe som igjen vil gi Norge god tannhelse. I denne bransjen er det et fragmentert marked. Det er rågode klinikere og enormt med kompetanse. Vi vil samle de beste i et tettere faglig fellesskap.

Sunde sier at det er flere som har kjent på det å stå alene under pandemien.

– Spesielt nå under covid så er det mange som kjenner på at man er sårbar og på et behov for et fellesskap og større trygghet. Mange tannleger, tannpleiere og spesialister sier også at det er driftsmessig krevende å hanskes med økende press på nye regler og rutiner når man driver «solo-praksis». Med tung erfaring fra kjededrift vet jeg at det er rasjonelt å gjøre ting felles på ett sted med høyere kvalitet – i stedet for 200 steder lokalt. Det gir synergier og skaper verdier for klinikk og eiere.

– Må få brukt kompetansen
– Hva var det viktigste du fikk til i apotekbransjen?

– Det var to ting vi fikk til: Å gjøre Alliance Healthcare til Norges ledende og største legemiddelgrossist som leverandør til alle landets sykehus, og å utvide apotekenes faglige nedslagsfelt ved å innføre helsetjenester i apotek. Boots er lillesøsteren i markedet, og litt annerledes når de tilbyr føflekk-sjekk og vaksiner. Jeg tror på endring ved å bruke faget og å våge å utfordre hvordan en bransje skal se ut for fremtiden.

– Når du nå har forlatt apotekbransjen, hva ser du som de største utfordringene bransjen har i dag og overskuelig fremtid?

– Det aller viktigste er gode rammebetingelser. Eller skal jeg si faglig lønnsomhet. I apotekene jobber det mennesker som har meget høy kompetanse. Vi må få brukt den kompetansen bedre for å sikre riktig legemiddelbruk. Det vil kunne spare samfunnet for masse ressurser.

Powered by Labrador CMS