
Ber HOD om tiltak for økt generisk bytte i apotek
Dersom apotekkunder ikke har utsikter til å måtte betale selv, svekkes motivasjonen for å bytte til billigste produkt, mener Apotekforeningen. Foreningen foreslår tiltak for at reservasjon mot bytte skal koste.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Etter at et legemiddel har fått generisk konkurranse, reduseres prisen i henhold til kuttsatsene i trinnprissystemet. Imidlertid kan Legemiddelverkets revurdering av legemiddelprisene, eller søknader fra legemiddelselskapene, føre til at maksimalprisen blir lik eller lavere enn trinnprisen.
Nå har Apotekforeningen foreslått to tiltak for å motvirke at slike situasjoner bidrar til at flere pasienter reserverer seg mot generisk bytte: For det første ønsker foreningen å kreve at apotekkunden betaler det eventuelle mellomlegget mellom apotekets billigste alternativ og trinnprisen, dersom kunden reserverer seg mot bytte.
Gratis å motsette seg bytte
For det andre ønsker Apotekforeningen å begrense muligheten for at maksimalpriser på legemidler kan reduseres til under trinnpris etter søknad fra legemiddelselskapene.
«Når maksimalpris er lik trinnpris, koster det ingenting for kunden å motsette seg bytte. For å stimulere til konkurranse kan apotek i slike tilfeller redusere prisen på det foretrukne legemidlet innenfor en byttegruppe. Men når det er gratis for pasienten å motsette seg bytte, og pasienten endatil kan ha frikort og således ikke vil nyte godt av redusert egenandel, blir salg til under trinnpris vanskelig å få til», skriver Apotekforeningens næringspolitiske direktør Oddbjørn Tysnes til Helse- og omsorgsdepartementet:
«Konsekvensen av gjeldende regulering er at for legemidler på blå resept med trinnpris lik maksimalpris, har pasienten svært svake insentiver til å akseptere bytte til produkt billigere enn trinnpris».
Foreningen anslår at de to tiltakene vil føre til en reduksjon i omsetningen på rundt 15 millioner kroner, hvorav størsteparten vil være penger spart for folketrygden.
– Skyldes sjelden søknader
Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Statens legemiddelverk (SLV) om å vurdere forslagene fra Apotekforeningen. Ifølge Legemiddelverket er det «ikke grunn til å endre nåværende praksis til å avslå eventuelle søknader om lavere maksimalpris på legemidler i trinnprissystemet». Imidlertid vil SLV «ikke utelukke at det kan være aktuelt å avslå slike søknader i konkrete tilfeller».
Legemiddelverket peker på at tilfeller der maksimalprisen er identisk med trinnprisen, i de færreste tilfellene skyldes at legemiddelselskapene har søkt om lavere pris.
Derimot skyldes prisnivået i 95 prosent av tilfellene «at den faktiske nilandsprisen ved siste revurdering var lavere enn den vedtatte trinnprisen. For disse virkestoffene er generisk konkurranse godt etablert», skriver Legemiddelverket.
Forlagene fra Apotekforeningen vil ifølge SLV kreve endringer i blåreseptforskriften samt i SLVs retningslinjer for å fastsette maksimalpriser.