SAMME VIRKESTOFF: Dette er ett eksempel der samme virkestoff kommer i ulike pakninger. Foto: STATENS LEGEMIDDELVERK

Endret pakningsdesign reduserte medisinforvirring

Endret design og tydelig merking av virkestoffet på legemiddelpakningen bidrar til at pasienter i større grad klarer å se at to ulike pakninger inneholder samme virkestoff, ifølge norsk studie.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bedre pasientetterlevelse av medisinering var utgangspunktet for at Sigurd Hortemo og Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk tok initiativ til en studie om merking av medisinpakninger i 2010. Nå er resultatene publisert i psykologi-tidsskriftet Human Factors.

Vanskelig å forstå
Studien viser at det er vanskelig for pasienter å forstå at to ulike legemiddelpakninger inneholder samme legemiddel/virkestoff – når både pakning og navn er forskjellige.

FORSKET PÅ PAKNINGSDESIGN: Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk. Foto: Per Corneliussen

Gjennom to eksperimenter hvor designet på pakningene ble endret, var det langt færre som misoppfattet.

– Studien har vist at det å presentere virkestoffet på en tydelig og standardisert måte på pakken, reduserer risikoen betydelig for feil. Den viktigste feilen folk gjør, er at de skjønner at to pakninger som er forskjellige kan inneholde samme virkestoff, sier Sigurd Hortemo til Dagens Medisin Pharma.

To eksperimenter
Studien omfatter to eksperimenter, hvor ulike originalpakninger med samme virkestoff ble sammenlignet. I det første eksperimentet blant frivillige deltakere, deltok 30 eldre og 29 unge studenter, mens det var 25 frivillige i eksperiment to.

Blant de yngre, var det 41 prosent som ikke klarte å se at to ulike pakninger inneholdt samme aktive virkestoff, mens det gjaldt 68 prosent av de eldre.

Deretter varierte forskerne utseendet på pakningene. Da pakningsdesignet ble endret, var det bare åtte prosent av de yngre og 16 prosent av de eldre som trodde de forskjellige pakningene inneholdt ulike virkestoffer.

– Dette var riktignok en eksperimentell situasjon, men forskjellene er store. Det bemerkelsesverdige var at med ny design klarte de eldre deltakerne seg nesten like godt som de unge studentene.

Kontraster og plassering
Redesign av pakningen, blant annet ved større kontrast mellom bunn og tekst som angir virkestoff og dosering, samt plassering i høyre hjørne av pakningen, bidro i høy grad til at deltakerne i studien oppfattet at de ulike pakningene faktisk inneholdt samme virkestoff og dosering.

Forvirring omkring virkestoffet ble redusert med cirka to tredeler bare ved å endre fargedesign – sammenlignet med originalpakningene.

– Det viktigste er at virkestoffet er tydelig angitt, med kontrastfylt bakgrunn og standard utforming, bemerker Hortemo.

Målet er standardisering
Han håper resultatene kan gi kunnskap som på sikt fører til tryggere bruk av legemidler.

– Målet er å merke legemiddelpakningene på en måte som reduserer feilbruk, og det er målet vårt at dette skal bli standard merking i Europa. Det krever selvfølgelig et internasjonalt regelverk, men studien vår gir støtte for å gå videre med dette arbeidet, sier Hortemo.

Studien er gjennomført i samarbeid med Center for Study of Human Cognition ved Universitetet i Oslo (UiO) og med Tor Endestad og Laura Anne Wortinger ved Psykologisk Institutt, UiO som førsteforfattere.

Powered by Labrador CMS