FULL STOPP FOR APP-KONSULTASJONER: Norsk Medisinaldepot, eieren av kjeden Vitusapotek, åpnet i fjor for videooverførte legekonsultasjoner inne i apotekene. Nå har både Legemiddelverket og Helse- og omsorgsdepartementet satt ned forten. Foto: Øyvind Bosnes Engen

HOD har konkludert: Digital legekonsultasjon i apotek er ulovlig

Norsk Medisinaldepot vurderer å jobbe for en lovendring som kan åpne for slike konsultasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er ulovlig for apotek å tilby digitale videokonsultasjoner med lege. Slik konkluderer Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), i kjølvannet av at Norsk medisinaldepot (NMD) tilbød avskjermede rom i sine apotek hvor kundene kunne snakke med lege via nettbrett.

SLV: «Organisert helsehjelp»
I fjor ble mobilapplikasjonen KRY lansert, som går ut på at pasienter kan få videokonsultasjoner med lege via smarttelefon, nettbrett eller PC. Norsk medisinaldepot (NMD) lanserte deretter et tilbud hvor enkelte apotek i kjedene Vitusapotek og Ditt Apotek hadde informasjonsrom med fastmonterte nettbrett, hvor apotekkundene kunne få digitale legekonsultasjoner via appen.

I september vedtok Statens legemiddelverk at dette brøt med apotekforskriftens bestemmelse mot «organisert helsehjelp» fra forskrivere i apotek. Legemiddelverket fastslo dermed at tilbudet var ulovlig og måtte stoppes. NMD klaget vedtaket inn til Helse- og omsorgsdepartementet.

Dette sier apotekforskriften

I forskriftens § 40 fastslås følgende:«En person med rett til å rekvirere legemidler kan bare yte organisert helsehjelp i apoteket dersom han eller hun har utdanning som nevnt i apotekloven § 4-1, første ledd. Dette er likevel ikke til hinder for at person med rett til å rekvirere legemidler kan gi produktnøytral helseinformasjon i apoteket».Apoteklovens § 4-1 nevner provisorfarmasøyt, reseptarfarmasøyt og apotektekniker som apotekets faglige personale.

– Ikke kunden som velger lege
Nå sier altså departementet seg enig i at tilbudet er å regne som organisert helsehjelp. Dermed strider det mot formålet med apotekforskriftens bestemmelse og er «egnet til å skape en uheldig kobling mellom rekvirering og omsetning av legemidler», ifølge HOD.

I sin klage argumenterer NMD med at apotekforskriftens bestemmelse dras for langt hvis den brukes til å begrense «hvor og når en pasient kan kontakte en rekvirent via en elektronisk app». Departementet lar seg imidlertid ikke overbevise av denne argumentasjonen:

«Om pasienten selv, på egen mobil eller lignende logger inn på KRY-appen inne i eller utenfor apotekets lokaler skal ikke departementet mene noe om. Det avgjørende for departementet er at apoteket tilrettelegger en konkret legetjeneste ved å ha iPad fast installert og ferdig koblet opp til KRY-legene i sine lokaler som tilbud til pasientene. Her vil det således ikke være pasienten (kunden) som avgjør hvilken lege som kontaktes», heter det i vedtaket fra HOD.

NMD ber om modernisering
Norsk Medisinaldepot viser til at apotekforskriften bestemmelse mot organisert helsehjelp ble skrevet på en tid da hoveddelen av reseptene var skrevet på papir, og mener regelverket bør praktiseres etter dagens virkelighet. I sin klage ber selskapet om at departementet vurderer om bestemmelsen bør «slettes eller moderniseres slik at den teknologiske endringen som har skjedd siden loven ble skrevet reflekteres i ordlyden».

Fag- og kvalitetssjef Hege Willoch i NMD opplyser nå at selskapet ikke har konkludert endelig om man skal jobbe for å få endret reglene som står i veien for tilbudet.

– NMD har tatt vedtaket til etterretning. Vi har tatt konsekvensene av vedtaket, og tilbudet med bruk av appen i apotekets informasjonsrom er avviklet. Vi har ikke ferdigbehandlet saken internt i forhold til om vi kommer til å jobbe videre for å få til en lovendring, som vil kunne gjøre at pasientene selv kan bestemme hvor og når de ønsker å ha kontakt med en lege, og at de pasientene som ikke har en smarttelefon, kan få tilbud om å ha kontakt med legen i et avlukket lokale i apoteket, sier Willoch til Dagens Medisin Pharma.

Powered by Labrador CMS