Laila Ichoutene mener farmasøyter har en viktig rolle når det gjelder å trygge gravide legemiddelbrukere. Foto: Colourbox

Mange astmatikere kutter i medisinene under graviditet

Tre av fem som bruker astma- og allergimedisiner har lav etterlevelse av legens forskrivning når de er gravide. – Bekymringsfullt, sier førsteforfatter Laila Ichoutene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien presenteres under Farmasidagene i Oslo i november.

Den er en del av en multinasjonal undersøkelse, i alt deltok gravide kvinner fra 18 land i Europa, Nord-Amerika og Australia.

Brukte legemidler
Blant 4938 studiedeltakere, rapporterte 10,5 prosent at de hadde astma og/eller allergi i svangerskapet, og av disse brukte 309 legemidler.

– Jeg har spesielt studert de 309 kvinnene som brukte legemidler mot astma og/eller allergi. Disse kvinnene svarte på flere spørsmål om egen legemiddeletterlevelse ved hjelp av måleinstrumentet «Morisky Medication Adherence Scale, MMAS-8», forteller Laila Ichoutene, masterstudent ved PharmaSafe-forskningsgruppen, Farmasøytisk Institutt, Universitetet i Oslo.

Lav etterlevelse
Blant legemiddelbrukerne rapporterte rundt tre av fem lav etterlevelse av legens forskriving av medikamentene under svangerskapet.

– Dette er bekymringsfullt, sett i lys av at dette er trygge medisiner og at vi vet at adekvat astmakontroll under svangerskapet er viktig for både mor og barnets helse. Alle de vanligste astma- og allergimedisinene kan trygt brukes i svangerskapet, sier hun.

Viktig hos astmatikere
Blant kvinnene med bare astma, hadde 59,7 prosent lav etterlevelse. Av dem med både astma og allergi rapporterte 68,6 prosent lav etterlevelse. Og blant kvinnene med bare allergi hadde 74,5 prosent lav etterlevelse.

Ichoutene påpeker at det er spesielt viktig med god etterlevelse hos gravide der den underliggende sykdommen kan være risikabel for mor og barn.

– Slik som ved epilepsi, alvorlig psykisk sykdom og ved astma, sier hun.

Trygge gravide
Hun mener farmasøyter har en viktig rolle når det gjelder å trygge gravide legemiddelbrukere slik at de følger legens forskriving av astma- og allergimedisiner i svangerskapet, og forstår viktigheten av adekvat astmakontroll ved graviditet.

– Vi må støtte opp under legens forskrivning for å fremme god etterlevelse, og gi råd om egenomsorg og svare på spørsmål om legemidler. Vi bør også informere om publikumstjenesten «Trygg mammamedisin», som gir råd til gravide og ammende, sier hun.

Inhalasjonsteknikk
Hun påpeker også at apotekene tilbyr nå å sjekke inhalasjonsteknikken hos astmatikere.

– Vi oppfordrer alle gravide med astma å benytte seg av denne tjenesten, for å sørge for optimal bruk av inhalasjonsmedisiner i svangerskapet, sier Ichoutene.

Les abstractet her.

Powered by Labrador CMS