– Slik jeg ser det vil det være behov for å utsette disse innstrammingene til over nyttår, sier administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund.  Foto: Anette Andresen
– Slik jeg ser det vil det være behov for å utsette disse innstrammingene til over nyttår, sier administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund. Foto: Anette Andresen

Ønsker utsettelse av innstramminger til over nyttår

Apotekforeningens direktør mener kommende systemendringer i apotekene vil kreve at innstramming i overgangsordningene forlenges til over nyttår.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Nylig ble det kjent at legemiddel- og apotekbransjen får utsatt fristen for når innstramminger i overgangsordningene tilknyttet arbeidet med EUs forfalskningsdirektiv trår i kraft. Etter planen skulle apotekansatte begynne å forholde seg til enkelte alarmer fra 1. oktober, men Legemiddelverket (SLV) har nå godtatt at fristen flyttes til 1. desember.

Stor risiko for problemer i apotek
– 1. desember er et svært kinkig tidspunkt for apotekene for implementering av disse instrammingene. Desember er en ekstremt travel måned i apotekene. Risikoen er stor for at det vil oppstå problemer i apotekene, sier Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen og styreleder i Norwegian Medicines Verfication Organisation (Nomvo). 

Nomvo-styret skal møtes neste uke, og Lund regner med at styret i etterkant vil anbefale SLV at det gjennomføres en ny risikovurdering i november.

– Slik jeg ser det vil det være behov for å utsette disse innstrammingene til over nyttår. Noen av systemrettingene som kommer i apotek vil ikke være klare for i midten av november, og noen er muligens ikke klare før desember-januar. Det er også fortsatt veldig mange feilmeldinger og mange legemidler som enda ikke er innmeldt i systemet, sier han til DM Pharma. 

– Ikke mulig å forutse feil som oppstod
Lund understreker at bransjen jobber det de kan for å få på plass nødvendige endringer, og at det ikke er noen bevisst strategi om å hale ut tiden.

– Jeg har problemer med å se hva vi kunne gjort annerledes. Dette er et stort og komplisert system uavhengig av arbeidet med replanleggingen av det nye apoteksystemet EIK. Det har dukket opp feil som har ført til betydelig merbelastning i apotekene, og som ikke var mulig å forutse, blant annet i apoteksystemene og i skannerne i enkelte av apotekkjedene.

Apotekforeningens administrerende direktør mener det er viktig at SLV tilpasser seg behovene til bransjen, til tross for at legemiddelmyndigheten opplever press fra Brüssel om å få fart i implementeringen.

– Det er gode grunner til at vi bør utsette denne innstrammingen ytterligere.

Powered by Labrador CMS