
Portugal: Lavere etterlevelse etter krisen
Nærmere én av tre respondenter oppga å avslutte medisineringen eller ta færre doser for å spare penger, viser en portugisisk spørreundersøkelse.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
En portugisisk studie, nylig publisert i tidsskriftet International Journal of Clinical Pharmacy, har undersøkt hvorvidt dårligere økonomi har påvirket etterlevelsen av legemiddelbehandling i kjølvannet av den økonomiske krisen.
Nærmere 1200 kronisk syke pasienter som var 65 år eller eldre, ble rekruttert til å delta idet de besøkte apotek.
13 prosent unnlot å kjøpe
Rundt to tredjedeler av respondentene oppga at de i løpet av det siste året hadde gått over til billigere legemidler – i hovedsak generiske alternativer – av økonomiske hensyn.
Imidlertid oppga 12,8 prosent av respondentene at de av økonomiske årsaker hadde unnlatt å kjøpe forskrevne legemidler i løpet av det siste året. Samtidig oppga 14,7 prosent å ha tatt dosene med større intervall enn forskrevet, for å spare penger.
– Hovedfunnene i denne studien antyder at pasienter anser at deres tilgang til helsehjelp er blitt forverret i løpet av den økonomiske kriseperioden i analysen, skriver forfatterne.
Kutt i pengebruken
De peker på at det blant sparetiltakene til portugisiske myndigheter de siste årene er blitt kuttet i den offentlige pengebruken på legemidler, som har gitt endringer i hvor store egenandeler pasienter må betale for legemidler. I undersøkelsen oppga rundt fire av ti at legemiddelutgiftene var blitt høyere i løpet av det siste året.
– I lys av disse resultatene, synes det klokt å vie ekstra oppmerksomhet til den potensielle fremveksten av etterlevelsesproblemer motivert av økonomiske innstramminger, og til helseforverringen som kan utvikle seg som følge av dette, heter det i studien.