Starter apotek-tilkobling i november
Allerede neste måned skal de første apotekene koble seg på systemet som skal hindre legemiddelforfalskning.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
9. februar tas EUs forordning mot legemiddelforfalskning i bruk. Den krever at alle pakninger med reseptbelagte legemidler må utstyres med nye forseglinger og unike todimensjonale koder, som skal skannes ved utlevering. Dette er ment å forhindre at forfalskede legemidler blir utlevert.
Begynner i november
Reglene krever at det opprettes en norsk database – som igjen er koblet til en europeisk database. Ved skanning av den todimensjonale koden, kontrolleres hver enkelt legemiddelpakning opp mot databasen for å verifisere at pakningen er ekte.
Allerede i november skal de første apotekene kobles opp mot denne databasen, opplyser Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen.
– I neste måned skal altså de første apotekene koble seg på, for å bruke systemet med de serialiserte pakningene som er tilgjengelige per i dag. Så har vi en veldig kort tidsperiode å implementere dette på. Det skal skje mellom november og januar, og 9. februar forventer myndighetene at alt er på plass, uttalte Lund under et åpent møte om forfalskningsdirektivet onsdag morgen.
Venter avklaringer om kundemøtet
Blant tingene som må avklares frem mot regelverket tas i bruk, trekker han frem spørsmålet om hvordan pasientene påvirkes.
– Med den rollen jeg har, er jeg spesielt opptatt av pasientperspektivet. Det har skjedd før at IT-systemer sender feilmeldinger. Hva gjør vi i kundemøtet ute i apoteket hvis det blinker rødt i systemet? Skal vi håndtere det etter prosedyre X, Y eller Z? Og i hvilken grad skal vi i det hele tatt belemre pasientene med dette? Hvordan vi skal håndtere det, og hvilken rolle tilsynsmyndighetene skal ha, må vi finne ut av i perioden frem til 9. februar, uttalte Lund.
Det er Apotekforeningens datterselskap DIFA AS (Digital fornying i apotek) som implementerer apotekenes IT-løsning for å kommunisere med databasen. Først skal dette inn i dagens apoteksystem Farmapro, og på lengre sikt blir det en del av EIK – apotekenes nye IT-system.