Foto:

– Stor interesse for Inhalasjonsveiledning i Norge

Den norske apotekbransjens omfattende arbeid med inhalasjonsveiledning har skapt mye oppmerksomhet på årets FIP-kongress i Abu Dhabi.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Apotekforeningen var i år invitert til verdenskongressen innen farmasi for å fortelle om implementeringen av tjenesten Inhalasjonsveiledning. Innlegget fra foreningens fagdirektør Per Kristian Faksvåg var tilknyttet et av årets tema - Hva farmasøyter kan gjøre for pasienter med astma og kols. Innlegget skapte ifølge Faksvåg stor interesse.

– Mange av de jeg har pratet med trodde ikke det de hørte da jeg fortalte at vi allerede har gjennomført 200 000 inhalasjonsveiledninger i apotek, forteller han til DM Pharma.

Vanskelig med organisering og gjennomslag
Apotekforeningens fagdirektør deltar i disse dager på verdens den internasjonale farmasikongressen FIP World Congress i Abu Dhabi. Der har han blant annet delt erfaringer fra det norske arbeidet med apotektjenester med farmasøyter fra nærmere 100 land.

– Kjennetegnet ved mange av de andre landene er at de ønsker å gjøre mye, men at organisering og gjennomslag for å få på plass disse tjenestene er vanskelig. Vi er i en unik posisjon i Norge: Vi har noen få større apotekkjeder, vi har godt samarbeidsklima, og vi er enige om det faglige innholdet. Det er utrolig gøy å se at 99,8 prosent av norske apotek nå tilbyr inhalasjonsveiledning, sier Faksvåg på telefon fra Abu Dhabi.

Flere land med tjenesteinnovasjon
Fagdirektøren mener det er svært nyttig å høste erfaringer om hvordan andre land jobber med tjenester i apotek. Og det er ikke bare i Norge arbeidet går fremover.

– I Canada har man kommet svært langt, og vi følger også spent med på arbeidet med denne typen tjenester i Storbritannia, Australia og Danmark. I sistnevnte land har man blant annet testet ut en ordning med behandlerfarmasøyt, der farmasøytene kan gi ut nye pakninger til pasienter som har gått tomme uten resept fra lege.

Faksvåg mener FIP-kongressen presenterer mye store ord og planer, men at det til syvende og sist koker ned til hvem som får det til.

– Og takket være mange gode krefter får vi det til i Norge.

Powered by Labrador CMS