Illustrasjon: Getty Images Foto:
Illustrasjon: Getty Images Foto:

Tilbyr MMR-vaksinen i apotek – men ikke til barn

Apotek 1 blir første apotekkjede som inkluderer MMR-vaksinen i sitt vaksinasjonstilbud. Men barn under 12 år får ikke ta den.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Ellen Karine Ous, fag- og kvalitetsdirektør i Apotek 1.

      
        Foto: Apotek 1 Gruppen
Ellen Karine Ous, fag- og kvalitetsdirektør i Apotek 1. Foto: Apotek 1 Gruppen

MMR-vaksinen beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder, og er en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge.

– Vi har siden april 2018 satt vaksiner i våre apotek, og har fått forespørsler om MMR-vaksinen. Vi ønsker å bidra til å gjøre denne vaksinen mer tilgjengelig, skriver fag- og kvalitetsdirektør Ellen Karine Ous i Apotek 1 i en e-post til DM Pharma.

Tilbyr en rekke vaksiner
Omtrent 150 av Apotek 1s apotek tilbyr i dag drop-in-vaksinering mot en rekke sykdommer og reisesykdommer. Apotekkjeden samarbeider også med flere nettlegetjenester som kundene kan bruke for å få forskrevet vaksinen.

I tillegg til MMR-vaksinen, tilbyr Apotek 1 i dag vaksinasjon mot influensa, humant papillomvirus (HPV), pneumekokk, difteri, hepatitt A og B, japansk encefalitt, kikhoste, polio, smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokk A+C+W+Y), rabies, skogflåttencefalitt, stivkrampe (tetanus) og tyrioidfeber.

Vaksinasjon i apotek gjennomføres av enten farmasøyt, apotektekniker eller sykepleier, og aldersgrensen er 12 år. MMR-vaksinen gis vanligvis første gang ved 15 måneders alder, og påfyllende vaksine gis vanligvis rundt 11-årsalderen. Vaksinen kan også av voksne dersom de ikke tok den da de var barn.

– Etterspørsel i apotek
– Hvor stor er egentlig målgruppen for MMR-vaksinering i apotek? Er det voksne som ikke har blitt vaksinert som barn som er målgruppen? Eller er det et tilbud for de som skal ha påfyll?

– Vi har valgt å tilby vaksinen da vi har hatt etterspørsel etter den i apotek, og alle voksne som trenger vaksinen er i målgruppen, skriver Ous.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at MMR-vaksinen er en levende svekket vaksine, og at det derfor er viktig at foresatte gir beskjed før vaksinasjon dersom barnet har en immunsviktsykdom eller bruker medisiner. Som nevnt tidligere vil ikke barn under 12 år kunne få vaksinen.

Stiller kontrollspørsmål
– Hvilke kontrollfunksjoner har Apotek 1s vaksinatører på plass for å forhindre feil?

– Alle våre vaksinatører har gjennomgått grundig teoretisk og praktisk opplæring for å kunne sette vaksiner. Vaksinen forskrives av legen, som vurderer indikasjon. Før vaksinasjon stiller vi kontrollspørsmål om tidligere reaksjon på andre vaksiner, om kunden har feber eller føler seg syk og om de har egg-allergi, skriver fag- og kvalitetsdirektøren.

– Er det planer om å inkludere enda flere typer vaksiner i deres vaksinasjonstilbud?

– Dette er noe vi vurderer fortløpende, men vi har ikke noen konkrete planer for øyeblikket, 

Powered by Labrador CMS