
Tror myndighetene vil betale for kunnskapen i apotekene
Direktør for apotekdrift i Norsk Medisinaldepot trekker frem overgangen fra «takst for pakkeflytting» til «takst for kunnskap» som den viktigste endringen for apotekene i fremtiden.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Mandag og tirsdag går tariffkonferansen til Norges Farmaceutiske Forening av stabelen. Overskriften for konferansen er «Fremtidsfarmasi», og konferansen tar for seg flere spørsmål om utviklingen i apotekbransjen og farmasifaget.
– Resepten er den viktigste kundedriveren til norske apotek, men spørsmålet er om vi bør ha den modellen vi har nå, uttalte Terje Kvaal under konferansen:
– I dag får vi i stor grad betalt for transaksjonen, det vil si én pakke – én pris. Er vi sikre på at det er den modellen vi som bransje tror mest på i tiden fremover?
Kunnskap og tjenester
Kvaal er direktør for apotekdrift og logistikk i Norsk Medisinaldepot (NMD) – legemiddelgrossisten som eier apotekkjedene Vitusapotek og Ditt Apotek. Han mener overgangen til at apotekene får betalt for kunnskap og tjenester, kan være den viktigste endringen bransjen står overfor.
– Jeg er helt sikker på at norske myndigheter aldri kommer til å betale så mye for legemidlene fremover, som de gjør i dag. Men det de kanskje er villige til å gjøre, er å betale for den kompetansen dere sitter på, hvis vi kan bidra til å unngå sykehusinnleggelser, gi folk en bedre hverdag, unngå sykmeldinger og så videre. Men da handler det ikke om hvor mange pakker vi håndterer. Det handler om den informasjonen og den kunnskapen vi formidler. Det tror jeg er én av de store tingene vi kommer til å merke.
Ikke over natta
Ifølge Kvaal vil ikke endringen merkes over natta. Han mener imidlertid at dersom bransjen lykkes med veiledningstjenestene inhalasjonsveiledning og medisinstart, kan dette utgjøre et viktig punkt i overgangen fra «takst for å flytte pakninger» til «takst for kunnskap».
Han tror videre at ny teknologi i noen grad vil overta de tekniske oppgavene som utføres av apotekansatte, og at de ansatte dermed kommer til å jobbe mer med faglige oppgaver.
– Jeg tror ikke det blir færre farmasøyter i norske apotek, men jeg tror det blir mindre teknisk jobbing og mer kunnskapsoverføring. Det er derfor folk kommer til apotek, og det må vi holde på, uttalte Kvaal under konferansen.