Regulatoriske myndigheter: – Boosterdoser er ikke bærekraftig på sikt
På et workshop-møte for regulatoriske myndigheter som ble avholdt tidligere i januar, ble det ble pekt på at at boosterdose beskytter mot sykehusinnleggelse og alvorlig covid-19-sykdom med omikron-varianten, men at flere boosterdoser med korte intervaller ikke er bærekraftig på sikt.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Møtet, som ble organisert gjennom International Coalition of Medicines Regulatory Authorities (IMCRA) og ble avholdt den 12. januar, var en workshop om global respons på omikron-varianten av SARS-CoV-2-viruset.
Det er publisert en rapport fra møtet hvor effektivitet til nåværende vaksiner, regulatoriske krav for en variantvaksine og vurderinger om klinisk studiedesign er diskutert.
Data om effekt på omikron
Etter gjennomgang av data på effekt mot omikron-varianten av SARS-CoV-2-viruset, konkluderte de deltagende regulatoriske myndigheter med at vaksiner som nå er på markedet gir mindre beskyttelse mot infeksjon og mild sykdom som forårsakes av omikron-varianten. Samtidig gir vaksinasjon betydelig beskyttelse mot sykehusinnleggelse og alvorlig covid-19-sykdom med omikron-varianten, spesielt etter boosterdose.
Den europeiske legemiddelmyndigheten EMA skriver at det blir stadig tydeligere at boosterdose er nødvendig for å utvide vaksinebeskyttelse.
Vaksinasjonstilnærminger
Det beskrives at når man så på mulige vaksinasjonstilnærminger mot omikron og andre virusvarianter, så var det enighet blant møtedeltagerne at administrering av flere boosterdoser med korte intervaller ikke er en bærekraftig tilnærming på lengre sikt.
De regulatoriske myndighetene skriver at det er behov for å utvikle en langsiktig strategi for hvilke typer vaksiner som trengs for å håndtere covid-19 i fremtiden.
Møtedeltagerne oppfordrer vaksineutviklere til å se på alternative tilnærminger til monovalente vaksiner. Etter deres syn bør selskaper undersøke mulighet for å utvikle bivalente ellet multivalente vaksiner for å se om de er fordelaktig sammenlignet med monovalente vaksiner. Det ble også pekt på behovet for gjennomføring av kliniske studier for å støtte bruk av nye vaksiner.