ANBEFALER: Et sikkerhetspanel hos den europeiske legemiddelmyndigheten EMA anbefalte fredag å føre opp tilstanden transvers myelitt som bivirkning av AstraZenecas covid-19-vaksine. Illustrasjonsbilde; Colourbox

Foto:

EMA anbefaler å føre opp sjelden tilstand som bivirkning av AstraZeneca sin covid-19-vaksine

Et sikkerhetspanel hos den europeiske legemiddelmyndigheten EMA anbefalte fredag å føre opp tilstanden transvers myelitt som bivirkning av AstraZenecas covid-19-vaksine.

Publisert

Transvers myelitt er en betennelse i en eller begge sider av ryggmargen og kan forårsake svakheter i armer eller ben, og eller problemer med blære- eller tarmfunksjon.

Legemiddelmyndighetens sikkerhetskomité anbefaler også å føre opp en lignende advarsel skal inkluderes for Johnson & Johnson sin covid-19-vaksine.

Det er etter gjennomgåelse av data at komitéen konkluderer med at det er rimelig mulighet for en årsakssammenheng mellom vaksinene og tilstanden.

Reuters skriver at tilsynsmyndigheten ikke ga noen informasjon om hvor mange slike tilfeller som er rapportert etter vaksinasjon, men at transvers myelitt er lagt til som en bivirkning av ukjent frekvens til vaksinenes produktinformasjon.

Komiteen la til at dette ikke utgjør en forskjell i vurderingen av risiko-nytte av vaksinene.

Det ble også anbefalt å oppdatere produktinformasjonen til AstraZenecas vaksine om blodpropp med lavt antall blodplater etter første dose med vaksine, for å opplyse om at færre slike bivirkninger er observert etter andre dose med vaksinen.

Les også: Fortalte om sammenheng mellom koronavaksine og blodpropp
Presenterte norske vaksinefunn på ASH

På verdensbasis er det rapportert om 1643 tilfeller etter første dose med vaksinen, og 166 tilfeller etter andre dose med vaksinen.