LABORATORIESTUDIER: Legemiddelselskapene Pfizer og BioNTech har publisert resultater fra to laboratoriestudier om deres covid-19-vaksines effekt mot omikron-varianten av SARS-CoV-2-viruset. Illustrasjonsbilde: Vidar Sandnes

Foto:

Pfizer og BioNTech publiserer data om vaksineeffekt mot omikron-variant

Legemiddelselskapene Pfizer og BioNTech har publisert resultater fra to laboratoriestudier om deres covid-19-vaksines effekt mot omikron-varianten av SARS-CoV-2-viruset.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Selskapene meddeler at data, som også er publisert i tidsskriftet Science, inkluderer avlesning av seradata fra 51 vaksinerte personer som har mottatt to eller tre doser med selskapenes covid-19-vaksine, samt en studie som evaluerer nøytraliseringspotensialet til serumantistoffer fra en undergruppe av vaksinerte personer mot det levende viruset.

Begge datasett bekrefter tidligere annonserte studieresultater som viser at serumantistoffer indusert av covid-19-vaksinen nøytraliserer omikron-varianten av viruset etter immunisering med tre doser av vaksinen.

Til sammenligning viste sera fra personer som er vaksinert med to doser av vaksinen begrenset nøytraliseringskonsentrasjon mot omikron-varianten, i begge datasett. Selskapene skriver at det kan indikere at to doser med covid-19-vaksinen ikke er tilstrekkelig for å beskytte mot infeksjon av omikron-varianten.

Basert på observasjoner om at rundt 85 prosent av epitopene i piggproteinet gjenkjent av CD8+ T-celler ikke er påvirket av mutasjonene i omikron-varianten, mener selskapene at to doser fortsatt kan gi beskyttelse mot alvorlig sykdom.

Powered by Labrador CMS