FAGDAG: (F.v) Karoline Knutsen, Erland Skogli, Hans Olav Melberg, Karita Bekkemellem og Ingvild Kjerkold i samtale under LMIs Helseøkonomiske fagdag. Foto: Michael Chr. A. Simonsen

FAGDAG: (F.v) Karoline Knutsen, Erland Skogli, Hans Olav Melberg, Karita Bekkemellem og Ingvild Kjerkold i samtale under LMIs Helseøkonomiske fagdag.

Foto: Michael Chr. A. Simonsen

Norge søker seg inn i HERA

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol annonserte på LMIs Helseøkonomiske fagdag at regjeringen nå går inn for å søke Norge inn i HERA, EUs helseberedskapssamarbeid.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

HERA ble lansert av EU-kommisjonen i september 2021 og er EUs helseberedskapssamarbeid. Konstellasjonen skal jobbe for å forebygge, oppdage og reagere raskt på helsekriser.

Når en nødsituasjon oppstår skal HERA sørge for utvikling, produksjon og distribusjon av medisiner, vaksiner og andre medisinske mottiltak, som blant annet hansker og masker- som manglet i starten av covid-19-pandemien.

Det var under LMIs Helseøkonomiske fagdag at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol annonserte at regjeringen nå går inn for å søke Norge inn som medlem av EUs helseberedskapssamarbeid.

– Det er ikke slik at EØS-avtalen automatisk gir oss adgang der, det er en egen prosess.

HERA skal støtte forskning og innovasjon for utvikling av nye medisinske mottiltak gjennom EUs nettverk for kliniske studier og plattformer for rask deling av data. Konstellasjonen skal også adressere markedsutfordringer og øke industriell kapasitet.

– HERA er en konstellasjon jeg tror vil bli veldig viktig og som vil gi store muligheter for norsk industri og helsenæring. Det er en selvstendig satsing hvor vi ønsker tett og godt samarbeid, uttalte Kjerkol.

Powered by Labrador CMS