MANGE VEIER Å GÅ: – Teknologiplattformen er allsidig. Det muliggjør utstrakt bruk i partnerskap med andre selskaper. I prinsippet kan vi velge mange veier for egne utviklingsløp, men vi som selskap kommer til å velge oss ut noen fokusområder, sier Authera-gründerne Torleif Tollefsrud Gjølberg og Simone Mester. Her avbildet under laneringen av selskapet torsdag kveld. 

Foto: Jan Terje Andersen

Authera-gründerne: – Kunne ikke la sjansen gå fra oss

Kort tid etter fullført doktorgrad bestemte Simone Mester og Torleif Tollefsrud Gjølberg seg for å gå «all-in» og starte eget biotekselskap. Nå har Authera allerede fanget oppmerksomheten til globale samarbeidspartnere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Torsdag lanserte de unge gründerne selskapet Authera, som de har dannet sammen med Jan Terje Andersen og Inger Sandlie, på utestedet Røverstaden i Oslo. Til tross for en hektisk lanseringsfest og mye oppmerksomhet fra forskerkolleger, tok både Mester og Gjølberg seg til en prat med DM Pharma om fremtiden i det private næringslivet.

Les også: Authera-styreleder: – Smart å legge dette i et eget selskap nå

Vil hjelpe egen og andre selskapers utvikling

– Hvorfor starter dere opp eget selskap nå?

– Jeg tror timingen handler mye om at både jeg og Torleif nylig ble ferdige med doktorgradene våre, og at vi begge to har lyst til å gjøre dette nå. Vi er et godt team, og vi følte at vi ikke kunne la denne sjansen gå ifra oss nå, sa Simone Mester, administrerende direktør i Authera, til DM Pharma under lanseringen torsdag kveld.

– Når man driver med grunnleggende forskning, så tilvenner man seg utrolig mye detaljert kunnskap som kan ha stor verdi. Den biologiske forståelsen kan man bruke til å utvikle nye medisiner. Dette er først og fremst et kunnskapsbasert selskap. Vi kan bruke det vi har lært til å både guide andre og redusere risikoen for ubehagelige overraskelser mye senere i utviklingen av et legemiddel. Men det kan også brukes for å utvikle våre egne legemidler, sa Gjølberg, som er Autheras vitenkapsdirektør.

Globalt samarbeid på plass

– Dere annonserte et samarbeid med det globale biotekselskap Argenx i dag. Hva kan dere si om det samarbeidet og eventuelle andre fremtidige bioteksamarbeid?

– Vi er stolte av å kunne offentliggjøre at Argenx er en av våre samarbeidspartnere, og vi ser frem til å fortelle mer om det i nær tid, sier Mester.

– Å innlede samarbeid med internasjonale selskaper fra dag en har vært essensielt for oss, og det er en bekreftelse på at det er et globalt behov for vår ekspertise og teknologiplattform. Vi kunne ikke fått en bedre markedsvalidering, sier Gjølberg.

– Argenx er et biotekselskap i sterk vekst og de fikk nylig sitt første produkt på markedet, som tar utgangspunkt i biologi som vi kan. Det er givende å samarbeide med en aktør som har gått hele veien til klinikk, legger han til.

Ser for seg flere muligheter

– Kan dere gi noen flere hint om hvilke indikasjonsområder dere vil jobbe mot?

– Vi ønsker ikke å kommentere på sykdomsområder ennå. Men utgangspunktet er knyttet til ekspertisen vi har om den neonatale Fc-reseptoren (FcRn), som det har blitt snakket mye om i kveld, sier Authera-sjefen.

– Teknologiplattformen er allsidig. Det muliggjør utstrakt bruk i partnerskap med andre selskaper. I prinsippet kan vi velge mange veier for egne utviklingsløp, men vi som selskap kommer til å velge oss ut noen fokusområder. Vi kan ikke gjøre alt. Men dette er ikke noe vi snakker så høyt om nå. Vi har et par konkrete planer om terapeutiske indikasjoner, sier vitenskapsdirektøren.

Gjølberg påpeker også at det heller ikke lenger er slik at et legemiddel kun trenger å utvikles for én indikasjon.

– Det er mange legemidler, og kanskje spesielt antistoffer, som kan ha terapeutisk verdi innenfor mange ulike indikasjoner. Men hovedfokuset for oss nå i startfasen er validering og utbygging av vår teknologiplattform, og så vil det konkretisere seg attraktive løp over tid.

Powered by Labrador CMS