POSSITIVE SIGNALER: Selv om pasientpopulasjonen er liten, er dette en positiv indikasjon som vi tar med oss inn i den neste fasen av den kliniske studien, sier John Drakenberg, administrerende direktør og medgrunnlegger av Alex Therapeutics. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Digitalterapi ga 50 prosent reduksjon i angstanfall hos IPF-pasienter

Det svenske digitalterapiselskapet Alex Therapeutics har evaluert om digitalterapien Almee kan brukes i behandlingen av angst hos pasienter med den sjeldne sykdommen ideopatisk pulmonal fibrose (IPF).

Publisert

Almee er en såkalt digital appbasert kognitiv adferdsterapi, som er spesielt designet for gruppen av pasienter med pulmonær fibrose. Den er utviklet av digitalterapi (DTx)-selskapet Alex Therapeutics i samarbeid med Vicore Pharma. Den avgjørende studien vil gjennomføres i fjerde kvartal 2022.

Pilotstudien var en fire uker lang, enkelarmet, desentralisert, åpne klinisk undersøkelse med ti pasienter med selvrapportert angst relatert til IPF-sykdommen. Primærmålet med studien var å teste appens funksjonalitet, brukeropplevelse og sikkerhet. Konklusjonen var positive for alle tre punkter. Pasientene fikk teste ut en begrenset utgave av den fulle appen.

Klinisk meningsfull effekt

I tillegg melder selskapet at studien demonstrerte tidligere indikasjoner på effekt. Resultatene fra det pasientrapporterte Generalized Anxiety Dissorder-skjemaet GAD-7 viste en gjennomsnittlig reduksjon på 4,2 poeng, og en reduksjon på minst to poeng regnes som klinisk meningsfullt.

«Disse resultatene, sammen med sikkerheten, funksjonaliteten og brukeropplevelsen, kan tyde på at denne DTx-en kan bli en verdifull ressurs for å adressere den psykologiske påvirkningen pasienter med IPF opplever.

– Positiv indikasjon

– Vi er veldig fornøyde med de tidlige effektresultatene for en av våre digitale terapier mot angst. Selv om pasientpopulasjonen er liten, er dette en positiv indikasjon som vi tar med oss inn i den neste fasen av den kliniske studien, sier John Drakenberg, administrerende direktør og medgrunnlegger av Alex Therapeutics, i en uttalelse fra selskapet.

Han sier videre at digitale terapier har svært stort potensial i behandlingen av depresjons- og angstsymptomer innen somatiske sykdommer.

– Vi ser frem til å fortsette vårt arbeid på området, sier Drakenberg.

– Vi er fornøyde med disse resultatene og samarbeidet med Alex. Samarbeid om en DTx er komplekst, men dette har vært et suksessfult partnerskap. Vi ser frem til den avgjørende fasen, og å komme et steg nærmere å kunne tilby en verdifull ressurs for personer med IPF, sier Jessica Shull, sjef for digitale terapier i Vicore Pharma.