ANBEFALER BRUK FOR UNGDOM: EMA gir tommelen opp for at Europakommisjonen skal godkjenne at Novavax sin covid-19-vaksine skal kunne gis til ungdom mellom 12-17 år. Illustrasjonsbilde: Getty Images Foto:

ANBEFALER BRUK FOR UNGDOM: EMA gir tommelen opp for at Europakommisjonen skal godkjenne at Novavax sin covid-19-vaksine skal kunne gis til ungdom mellom 12-17 år. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

EMA anbefaler covid-19-vaksinen fra Novavax til ungdom

EMAs komité for humanmedisin (CHMP) anbefaler indikasjonsutvidelse for covid-19-vaksinen Nuvaxovid fra Novavax, for å inkludere bruk hos ungdommer mellom 12-17 år.

Publisert

Vaksinen er fra før godkjent for voksne personer fra 18 år. Administrasjonsformen for den anbefalte indikasjonen er den samme, med intramuskulær injeksjon, gitt to ganger med tre uker mellom hver injeksjon.

Sammenlignbar immunrespons

EMA skriver på sine nettsider at det for tiden gjennomføres en større studie med over 2200 barn mellom 12 og 17 år. Midlertidige data viser at immunresponsen hos ungdommer, som ble målt etter nivået av antistoffer mot SARS-Cov-2-viruset, var sammenlignbart med det man fant hos unge voksne mellom 18-25 år.

6 av 1205 fikk covid-19

Studien ble gjennomført i en periode der Delta-varianten av viruset var dominant, og viste at vaksinen var 80 prosent effektiv i forebyggingen av covid-19: Seks av 1205 ungdommer i studien som fikk Nuvaxovid utviklet sykdommen, sammenlignet med 14 av 594 som fikk placebo.

De vanligste bivirkningene som ble registrert i studieperioden var de samme som hos personer over 18 år: Sårhet, smerte, rødhet og hevelse på injeksjonsstedet, hodepine, muskel- og leddsmerter, slitenhet, generell uvelhet, kvalme, oppkast og feber. Sistnevnte skjedde oftere hos ungdommer enn hos voksne.

Powered by Labrador CMS