VIKTIG REDUKSJON: EMA mener fallet i bruk av antibiotikaklassen polymyxiner i matproduserende dyr er viktig, ettersom det også brukes i sykehusbehandlingen av mennesker infisert med multiresistente bakterier. Illustrasjon: Getty Images

Foto:

EU-rapport: Rekordlav bruk av antibiotika i matproduserende dyr

En ny rapport fra flere europeiske myndigheter viser at bruken av antibiotika i dyr fortsetter å synke. Nå er bruken i matproduserende dyr lavere enn hos mennesker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Tallene kommer fra en ny europeisk rapport som er laget av det europeiske mattilsynet (EFSA), det europeiske legemiddelbyrået (EMA) og European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Rapporten fra de tre EU-byråene baserer seg på data på antibiotikaforbruk og utvikling av antimikrobiell resistens i Europa mellom 2016-2018.

Halverte bruken av antibotikaklasse
Ifølge EMA tyder det signifikante fallet i bruk av antibiotika i matproduserende dyr på at nasjonale tiltak for å få ned bruken har vært effektive. De viser blant annet til at bruken av en antibiotikaklasse kalt polymyxiner har blitt halvert hos matproduserende dyr mellom 2016-2018.

«Dette er en positiv utvikling, ettersom polymyxiner også brukes i sykehus for behandling av pasienter som er smittet med multiresistente bakterier», skriver EMA på sine nettsider.

Det europeiske legemiddelbyrået er allikevel klare på at det er forskjeller i bruken av antibiotika, både når det kommer til nasjonale forskjeller og forskjeller mellom antibiotikaklassene. For eksempel er aminopeniciliner, tredje- og fjerdegenerasjons cephalosporiner og quinoloiner mer brukt i mennesker enn i matproduserende dyr, mens polymyxiner og tetracycliner mer bruk i matproduserende dyr enn i mennesker.

Fant resistens-sammenhengerr
Rapporten viser også at carbanapemer, tredje- og fjerdegenerasjons cephalosporiner og quinoliner brukt i mennesker er assossiert med resistens i personer som er infisert med Echerichia coli-bakterien (E. Coli). Lignende funn ble gjort for matproduserende dyr.

I tillegg identifiserer rapporten også en sammenheng mellom antimikrobiell fortæring i dyr og antimikrobiell resistens i bakterier fra matproduserende dyr, som igjen er assosisert med antimikrobielln resistens i bakterier fra mennesker. Et eksempel på dette er campylobacter spp-bakterien, som finnes i matproduserende dyr og som forårsaker matbårne infeksjoner i mennesker. EMA skriver også at det har blitt funnet en assosiasjon mellom resistens i disse bakteriene i dyr og resistens i den samme bakterien i mennesker.

Powered by Labrador CMS