SVÆRT KREVENDE TIDER: – Driftsresultatet i år blir ikke noe å skryte av. I beste fall går vi litt i pluss. Men dette skjer samtidig som vi har investert over 100 millioner kroner for å øke produksjonskapasiteten ved fabrikken, sier Vistin Pharma-sjef Kjell-Erik Nordby. Arkivbilde: Lars Brock Nilsen

Foto:

«Forferdelig» år for Vistin Pharma – har firedoblet strømkostnader

I 2021 hadde Vistin Pharma i Kragerø, én av verdens største produsenter av virkestoffet metformin, rekordhøye strømkostnader på ni millioner kroner. I år ligger de an til å få en totalregning på rundt 40 millioner kroner. – Det har på godt norsk «gått til helvete», sier Vistin-sjef Kjell-Erik Nordby.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Forferdelig er vel et ord jeg kan bruke om dagens situasjon, sier Nordby på telefon med DM Pharma. Han er sjef for Vistin Pharma i Kragerø. Fabrikken er en av verdens største produsenterr av metformin, et av de viktigste virkestoffene i behandlingen av diabetespasienter globalt.

Omsetning øker mye - kostnader øker mer

Dersom strømprisene hadde ligget på et normalt nivå, hadde det kanskje vært en litt gladere direktør DM Pharma pratet med denne dagen. Forretningene til kunder i utlandet går nemlig så det suser.

– Omsetningen vår er mye høyere enn i fjor. Vi har klart å produsere mer og fått en høyere gjennomsnittspris for varene våre. Kundene vil ha produktet, det er god etterspørsel på nye produkter, og vi har generelt god kostnadskontroll, med noen svært viktige unntak: Strøm- og råvarekostnader, samt en dollarkurs som steg enormt i 2022, sier han.

Har økt prisene - men lider for strømmen

Ifølge Nordby har de når det gjelder råvarekostnader klart å hente seg inn.

– Der har vi gjort en fantastisk jobb med å få økt prisene våre ute i markedet, og gjennom det har vi klart å dekke mesteparten av kostnadsøkningen på råvarer. Dette er fordi vi jobber med premium-kunder som verdsetter andre faktorer enn bare pris. Men kundene er absolutt ikke glade, og det går en smertegrense, sier Vistin-sjefen.

Hva så med strømkostnadene? Det har på godt norsk «gått til helvete», sier en brutalt ærlig fabrikksjef.

– Vi er en veldig strømintensiv bedrift, og det brukes blant annet mye strøm i syntesten av metforminen. Bare for å sette dette i perspektiv: I 2021 hadde vi «all-time high»-rekord på strømkostnadene med ni millioner kroner. I år ligger vi an til en strømregning på 40 millioner kroner, med en gjennomsnittsstrømpris på 4,50 kroner per kilowattime.

Store investeringer

Han påpeker at de høye strømkostnadene er et særeuropeisk og særrnorsk fenomen, og at de konkurrerer med produsenter i land som India og Kina.

– Vi kan ikke flytte strømkostnadene også over på kundene.  Driftsresultatet i år blir ikke noe å skryte av. I beste fall går vi litt i pluss. Men dette skjer samtidig som vi har investert over 100 millioner kroner for å øke produksjonskapasiteten ved fabrikken, sier Nordby. 

Han gjør det klart at dersom strømprisene i 2023 og 2024 ligger på samme nivå som i dag, så kan ikke fabrikken kjøre med full produksjonskapasitet.

– Den nye produksjonslinjen vi har installert vil i verste scenario gå på lav kapasitet. Vi kan ikke konkurrere på generikamarkedet med disse strømprisene.

Håper de ikke må permittere

Onsdag kom nyheten om at Palla Pharma, som også ligger i Kragerø, har sendt ut permitteringsvarsel til alle sine ansatte. De høye strømprisene vektlegges som årsak for situasjonen som fabrikken, som nylig ble reddet fra nedleggelse, nå står i.

– Jeg håper og tror at vi ikke skal trenge å permittere noen, hverken i år eller neste år. Ingenting er umulig, men dersom vi har klart oss gjennom 2022 med de strømprisene uten å permittere noen, så er det lite sannsynlig at vi gjør det i 2023, sier Nordby, og legger spøkefullt til:

– Jeg har tullet litt med at jeg i mitt neste liv burde bli energiminister, for det siste året har jeg nok brukt 95 prosent av min tid som sjef til å finne kort- og langsiktige tiltak mot strømprisene. Det er ikke bærekraftig på sikt.

Nordby sier han nå forventer at regjeringen kommer på banen og tilbyr langsiktige strømavtaler for industrien.

– Hvis ikke kan hele den landbaserte industrien komme til å forvitre, og vi står igjen med kun olje og gass.

Har troen på neste år

Allikevel er Vistin-sjefen optimist, og han tror at det vil komme løsninger som gjør 2023 til et bedre år enn 2022.

– Jeg tror også at råvareprisene blir bedre. Vi vil også kvalifisere for 3,5 millioner kroner i støtte i det forslaget regjeringen nå har lagt frem for fjerde kvartal i inneværende år. Samtidig blir det litt som å pisse i buksa for å holde varmen, når strømkostnadene våre har økt med nærmere 35 millioner kroner. Myndighetene har også sagt seg villige til å delfinansiere ENØK-tiltak, som solcellepaneler, som vi nå har gjennomført forprosjekt på. Men det har jo alene kostet oss fem millioner kroner, så vi er da avhengige av å finne andre som kan bidra, som Kragerø kommune, Innovasjon Norge eller andre aktører, sier Nordby, og avslutter:

– 2022 blir en dør vi lukker ganske så raskt, men jeg tror og håper at 2023 blir bedre. Politikerne kan ikke sitte og se på at industrien i Norge dør.

Powered by Labrador CMS