KAN REDUSERE EFFEKT: – Vi ser at flere SARS-CoV-2-varienter dukker opp, og dette kan potensielt redusere effekten av førstegenerasjons covid-19-vaksiner. Vi tror derfor at utvikling av neste generasjons covid-19-vaksiner, som har effekt mot nye virusvarianter og potensielt flere varianter i én vaksine, kan bli avgjørende i kampen mot covid-19, sier Line Storesund Rondan i GSK Norge. 

Foto: Getty Images/GSK Norge

GSK satser mot neste generasjons covid 19-vaksine

Sammen med CureVac vil selskapet utvikle en multivalent vaksinekandidat som potensielt kan fungere mot flere varianter av SARS-CoV-2-viruset. – Kan bli avgjørende i kampen mot covid-19, sier Line Storesund Rondan i GSK Norge.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Gjennom utviklingssamarbeidet har selskapene som mål å kunne ha klar den multivalente vaksinekandidaten til regulatorisk godkjenning i 2022. Avtalen mellm GSK og CureVac har en verdi på 150 millioner euro.

I tillegg melder GSK i en pressemelding at de vil bidra med produksjon av opptil 100 millioner doser av CureVacs førstegenerasjons covid-19-vaksine, CVnCoV, i 2021. Dette skal skje ved bruk av GSKs produksjonsnettverk i Belgia.

– Viktig i neste fase av pandemien
Line Storesund Rondan, som til daglig er ansvarlig for kommunikasjon og myndighetskontakt i GSK Norge, jobber for tiden med potensielle covid-19-behandlinger for GSK i Norden.

– Vi ser at flere SARS-CoV-2-varienter dukker opp, og dette kan potensielt redusere effekten av førstegenerasjons covid-19-vaksiner. Vi tror derfor at utvikling av neste generasjons covid-19-vaksiner, som har effekt mot nye virusvarianter og potensielt flere varianter i én vaksine, kan bli avgjørende i kampen mot covid-19. Samarbeidet vårt med CureVac har som mål å utvikle neste generasjons mRNA-vaksiner som potensielt gir bredere beskyttelse mot en rekke forskjellige SARS-CoV-2-varianter, og som kan muliggjøre en hurtig respons på nye virusvarianter. Dette kan bli viktig i neste fase av pandemien og når vi går inn i den endemiske fasen, skriver Line Storesund Rondan i en e-post til DM Pharma.

Gjennom samarbeidet vil begge selskap bidra med egne ressurser og ekspertise for å forske frem, utvikle og produsere flere nye mRNA-baserte vaksinekandidater, med både multivalente og monovalente tilnærminger. Målet er å kunne tilby bredere beskyttelse mot en rekke former for SARS-CoV-2-viruset, og å muliggjøre rask respons til nye varianter av viruset som kan oppstå i fremtiden.

Kan fungere som «booster»
GSK skriver at økningen i nye varianter av viruset potensielt kan redusere effekten av førstegenerasjons covid-19-vaksiner, og at dette krever en sterkere innsats for å utvikle vaksiner mot nye varianter. Nestegenerasjons covid-19-vaksiner kan enten bli brukt for å beskytte personer som ennå ikke har blitt vaksinert, eller fungere som en «booster» dersom covid-19-immunitet fra første vaksinering reduseres over tid. GSK melder også at samarbeidet med CureVac vil evaluere utviklingen av nye mRNA-vaksiner som beskyttelse mot flere ulike respiratoriske virus, inkludert covid-19.

Samarbeidet vil bygge på CureVacs førstegenerasjons covid-19-vaksinekandidat, CVnCoV, som for tiden evalueres i en fase 2b/3-studie

– Vi tror nestegenerasjonsvaksiner vil bli avgjørende i den pågående kampen mot covid-19. Dette nye samarbeidet bygger på vårt eksisterende forhold til CureVac, og betyr at vi kan kombinere vår vitenskapelige ekspertise innen mRNA og vaksineutvikling for å avansere og akselerere utviklingen av nye covid-19-vaksinekandidater, sier Emma Walmsley, administrerende direktør i GSK, i en uttalelse fra selskapet.

I henhold til avtalen vil GSK bli innehaver av markedsføringstillatelsen for den potensielle nestegenerasjonsvaksinen, utenom i Sveits. Selskapet vil også inneha de ekslusive rettighetene til å utvikle, produsere og kommersialisere vaksinen i alle land utenom Tyskland, Østerrike og Sveits. Avtalen sikrer CureVac en forhåndsbetaling på 75 millioner euro fra GSK, og har også rett på milepælsutbetalinger på 75 millioner euro.

Powered by Labrador CMS