STORE PLANER: Optimal Treatment for Patients with Solid Tumours in Europe Through Artificial Intelligence (OPTIMA) er et internasjonalt forskningskonsortium som skal bruke over 20 millioner euro for å undersøke hvordan kunstig intelligens (KI) kan forbedre livene til pasienter med prostata-, bryst- og lungekreft. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Internasjonalt AI-prosjekt velger AstraZeneca som partner

Målet med forskningskonsortiet OPTIMA, som ble startet opp av Innovative Medicines Initiative (IMI) og den europeiske legemiddelindustriforeningen (EFPIA), er å bruke kunstig intelligens for å finne optimal behandling for kreftpasienter med solide tumorer.

Publisert

OPTIMA meldte i en pressemelding før helgen at AstraZeneca og MUTABOR, ett av de største, uavhengige designfirmaene i Tyskland, er plukket ut som offisielle partnere av OPTIMA. Dette skjer litt over ett år etter at prosjektet offisielt ble lansert.

Blant legemiddelselskapene som deltar i OPTIMA-konsortiet finner vi nå AbbVie, Amgen, AstraZeneca, Bayer, Pfizer og Roche.

Kunstig intelligens mot kreft

Optimal Treatment for Patients with Solid Tumours in Europe Through Artificial Intelligence (OPTIMA) er et internasjonalt forskningskonsortium som skal bruke over 20 millioner euro for å undersøke hvordan kunstig intelligens (KI) kan forbedre livene til pasienter med prostata-, bryst- og lungekreft.

Målet med prosjektet er å designe, utvikle og levere den første interoperable, GDPR-kompatible, «real world» onkologidata- og bevis-generasjonsplattformen i Europa. Plattformen skal gjøre det mulig for helsepersonell å gi optimalisert persontilpasset behandling for hver pasient med solide tumorer innen tre ulike krefttyper.

OPTIMA har med de to nye signeringene 38 partnere fra 13 ulike land. Partnerne kommer både fra privat næringsliv og offentlig forvaltning, innen klinikk, akademia, pasientorganisasjoner, regulatorisk, datavitenskap, juss, etikk og legemiddelindustri.

Skal være i forkant

Koordinatorer for prosjektet er professor James N´Dow fra Det europeiske forbundet for Urologi og den den akademiske urologienheten ved Universitetet i Aberdeen, Skottland, og Hagen Krüger, Senior Medical Director Oncology i Pfizer Tyskland.

– Sammen med AstraZeneca og MUTABOR vil OPTIMA bygge på det sterke fundamentet til alle prosjektets partnere for å sikre at prosjektet er i forkant med å drive frem utvikling og implementering av individualisert, pasientsentrert onkologisk behandling for prostata-, bryst- og lungekreft på tvers av Europa, sier professor N´Dow.

Ansvar for implementering og evaluering

AstraZenecas hovedbidrag til konsortiet vil dreie seg om implementeringen og evalueringen av OPTIMA-plattformen, i samarbeid med European Institute for Systems Biology and Medicine (EISBM) og legemiddelselskapet Amgen. MUTABOR vil på sin side få ansvaret for å designe OPTIMA-plattformen. David Dellamonica, sjef for digital og innovasjon for AstraZenecas onkologisatsning i Europa og Kanada, sier de er spente på å bli en del av OPTIMA.

– Å samle - og ikke minst lære – fra «real world»-pasientdata fra hele Europa, er fundamentalt viktig for å oppnå vår delte ambisjon om å revolusjonere kreftbehandling i Europa, sier Dellamonica i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS