FÅR PENGER TIL VAKSINEPROSJEKT: Ifølge Intravacc har den utprøvende vaksinen, som kalles NGoXIM, allerede har vist effekt i «proof of concept»-studier med dyremodeller. Dette inkluderer det selskapet kaller en «potent, vedvarende og kryss-beskyttende immunrespons». Illustrasjonsbilde av gonorébakterien: Getty Images

Foto:

Intravacc skal utvikle intranasal gonorévaksine - får millioner fra NIAID

Gonoré står på Verdens Helseorganisasjons høyprioritetsliste over antibiotikaresistente bakterier. Nå får nederlandske Intravacc store beløp fra US National insitute fo Allergy and Infectious Diseases (NIAID) for å lage verden første intranasale gonorévaksine.

Publisert

Kontrakten selskapet har inngått med NIAID, som er en del av de amerikanske National Institutes of Health (NIH), er verdt 14,6 millioner dollar, som er over 153 millioner norske kroner.

Vil kunne bli verdens første

Avtalen omhandler utviklingen av en såkalt intranasal profylaktisk vaksine mot bakterien Neissseria gonorrhoeae, som forårsaker sykdommen gonoré. Dette er en seksuelt overførbar sykdom. Vaksinen utvikles ved hjelp av Intravaccs proprietære OMV-plattformteknologi (Outer membrane vesicles).

Selskapet skriver i en pressemelding at den utprøvende vaksinen, som kalles NGoXIM, allerede har vist effekt i «proof of concept»-studier med dyremodeller. Dette inkluderer det selskapet kaller en «potent, vedvarende og kryss-beskyttende immunrespons».

Samarbeider med annet selskap

Intravacc vil utvikle en komplett produksjonsprosess for vaksinen for å kunne lage vaksinebatcher lagd under Good Manufacturing Practices (GMP). Selskapet jobber nå mot å kunne gjennomføre en fase 1-studie i friske voksne, for å evaluere vaksinekandidatens sikkerhet og generere effektdata. Selskapet Therapyx Inc er subkontraktør, og leverer mikrosfærer som inneholder interleukin-12.

Jan Groen, administrerende direktør i Intravacc, sier at de sammen med Therapyc er stolte over at NIH og NiAID har gitt selskapene denne kontrakten.

– Dette gjør det mulig for begge selskap å demonstrere sikkerheten og tolerabiliteten til vår intranasale gonorévaksinekandidat NgoXIM (Avacc 11), sier han i en uttalelse.