STØTTER STYRE-KUTT: – Det er ingen oppsigelsestid i styrer, så dette var et reelt kostnadskutt som var gjeldende fra og med i går. Det er naturlig å signalisere med dette nå, sier Radforsk-sjef Jónas Einarsson. Arkivbilde: Anne Grete Storvik

Foto:

Kuttene fortsetter i Nordic Nanovector – Halvparten av styret trekker seg

Solveig Hellebust, Jean Pierre Bizzari og Thomas Ramdahl har alle varslet at de trekker seg fra styret i det norske biotekelskapet med umiddelbar virkning. – Et tydelig signal om at det nå skal spares penger, sier Radforsk-sjef Jónas Einarsson. 

Publisert

Den siste oppdateringen om restruktureringen av Nordic Nanovector kom i en pressemelding torsdag kveld.

Selskapet kaller det en «konsolidering» av styret i selskapet, og skriver at styremedlemmene trekker seg for at selskapet skal spare penger mens ulike strategiske muligheter utforskes.

Les også: Radforsk-sjef om Nanovector-fremtid: – Vil betyr brutale kostnadskutt

Tre erfarne styremedlemmer borte

Solveig Hellebust er Executive Vice President for People, Process and Digitalization i Yara, og har lang erfaring fra selskaper som DNB, Pronova Biopharma og Telenor. Hun har også vært førsteamanuensis i økonomi ved BI.

Jean Pierre Bizzari trekker seg også fra styret. Bizzari er en internasjonalt anerkjent onkolog med over 35 års erfaring fra onkologisk legemiddelutvikling. Han har blant annet vært Executive Vice President og sjef for klinisk onkologisk utvikling i Celgene, der han var ansvarlig for klinisk utvikling i USA, Europa og Asia/Japan. Gjennom hans tid i Celgene var han med på utviklingen og lanseringen av onkologiske produkter som lenalidomid (Revlimid), azacytidin (Vidaza) og nab-paclitaxel (Abraxane).

Den siste personen som nå har forlatt Nanovector-styret er Thomas Ramdahl. Han kom faktisk ikke inn i styret i selskapet før i april i år. Han er tidligere administrerende direktør i norske Algeta, et av de mest suksessfulle norske biotekselskapene noensinne, som utviklet det radiofarmasøytiske legemiddelet Xofigo, og som ble solgt til legemiddelgiganten Bayer for 2,9 milliarder dollar i 2014.  

At tre av medlemmene i Nanovector-styret nå trekker seg, vil i praksis si at styret nå er halvert. De gjenværende medlemmene er styreleder Jan H. Egberts, Joanna C. Horobin og Karin Meyer.

– Gir kostnadsbesparelser fra dag én

Jónas Einarsson, administrerende direktør i Radforsk Investeringsstiftelse, sier til DM Pharma at det er naturlig at det nå gjøres kutt i styret.

– At de nå slanker organisasjonen så kraftig, og gått klart ut gjennom Carnegie og sagt at de skal gjøre noe, det er et tydelig signal til de som har måttet gå og de som er igjen om at det nå skal spares penger, sier Einarssson, som legger til:

– Jeg synes det er både rimelig og greit å gjøre tidlige kutt i styret nå. Det er noe som gir kostnadsbesparelser fra dag én. Det vanlige er at styremedlemmer får betalt fra generalforsamling der man blir valgt inn og frem til den dagen man fratrer. Det er ingen oppsigelsestid i styrer, så dette var et reelt kostnadskutt som var gjeldende fra og med i går. Det er naturlig å signalisere med dette nå, sier Radforsk-sjefen.

Toppsjefen gikk etter ett år

Det norske selskapet har hatt tøffe tider siden juli. Da slapp de nyheten om at PARADIGME-studien med selskapets ledende produktkandidat, Betalutin, ble stoppet etter skuffende resultater. Betalutin hadde da vært lenge under utvikling som en såkalt CD-37-målssøkende radioimmunterapi for kreftsykdommen non-Hodgkins lymfom.

Siden de nedslående nyhetene kom i juli, har selskapet fått hjelp av investeringsbanken Carnegie for å finne ut av hvilke strategiske muligheter de nå har etter PARADIGME-fiaskoen. Kort tid etter nyheten om Carnegie-hjelp ble det kjent at administrerende direktør Erik Skullerud ville gå av som Nanovector-sjef, kun ett år etter at han gikk inn i toppleder-rollen. Det er nå finansdirektør Malene Bromberg som er konstituert som administrerende direktør, samtidig som hun fortsatt innehar finansdirektør-stillingen. Samtidig som nyheten om Skulleruds avgang gjorde selskapet det også klart at det vil bli gjennomført nedbemanninger på alle nivåer.

– Administrerende direktør Erik Skullerud trakk seg for tre uker siden. Hvordan vil du kommentere det?

– Styret har fattet en klar beslutning om å ikke fortsette å utvikle selskapet, men at man heller vil forsøke å få realisert potensielle verdier gjennom et salg eller en lisensiering. Det er klart at det ikke var det Skulllerud så for seg da han hoppet om bord i selskapet. Han ville jo være med og dra dette produktet videre. Så jeg synes det, utifra styrets beslutning om å trekke i alle bremser, var et naturlig trekk nå, sier Einarsson.

Verdien på Nordic Nanovector-aksjen har stupt med 90 prosent så langt i år, og ifølge Dagens Næringsliv verdsettes selskapet nå til 251 millioner kroner.

DM Pharma har vært i kontakt med Nordic Nanovector-gründer Roy H. Larsen for en kommentar om utviklingen i selskapet, men han ønsket ikke å kommentere noe per dags dato. 

Powered by Labrador CMS