BANEBRYTENDE: Akouos utvikler en portefølje av førsteklasses adeno-assosiserte, virale genterapier for behandling av tilstander i det indre øret. Nå blir de kjøpt opp av Eli Lilly. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Lilly kjøper Akouos – vil utvikle genterapi mot hørselstap

Den amerikanske legemiddelgiganten legger 487 millioner dollar på bordet for presisjonsmedisin-selskapet Akouos. Målet er å akselerer utviklingen av genterapier som kan tilbakeføre, forbedre og bevare hørsel.

Publisert

I henhold til avtalen kjøper Lilly Akouos for 12,5 dollar per aksje, noe som verdsetter firmaet til rundt 487 millioner dollar. I tillegg inneholder avtalen en såkalt «contingent value right» (CVR) på ytterligere tre dollar per aksje, noe som vil gi en totalverdi på 610 millioner dollar.

Eksperter på ørelidelser

Akouos utvikler en portefølje av førsteklasses adeno-assosiserte, virale genterapier for behandling av tilstander i det indre øret. Dette inkluderer sensorinevralt hørseltap. Selskapet har ekspertise innen otologi, transport og levering av legemidler i indre øret. Deres ledende produktkandidat, AK-OTOF, er en genterapi for behandling av hørselstap forårsaket av mutasjoner i otoferlin-genet.

– Vi er beæret over å få jobbe med det talentfulle teamet i Akouos, som gjør banebrytende arbeid innen vitenskapen bak behandling av hørselstap. Vi tror at Lillys resurser, globale rekkevidde og voksende evner innen genterapi gjør at vi kan hjelpe Akouos med å fullføre deres misjon om å sikre hørsel for alle, sier Andrew C. Adams, Senior Vice President for genetisk medisin og meddirektør ved Institutt for genetisk medisin i Eli Lilly, i en uttalelse fra selskapet.

Flere kandidater i pipeline

I tillegg til sin ledende produktkandidat AK-OTOF har Akouos også en pipeline innenfor flere indre øre-lidelser. Dette inkluderer AK-CLRN1 mot Usher syndrom type 3A. Ushers syndrom er ifølge Store medisinske leksikon en gruppe av rrecissivt arvelige tilstander der døvhet finnes sammen med øyesykdommen retinis pigmentosa, som gir framskridende kikkertsyn og synstap. Ushers syndrom type 3 er en sjelden utgave der personen starter med god hørsel som gradvis forverres i ungdomsårene-voksen alder, samtidig som at synet blir verre.

Emmanuel Simons, medgrunnlegger og administrerende direktør i Akouos, sier i en uttalelse fra Eli Lilly at han er stolt av forpliktelsen og og dedikasjonen til teamet i selskapet.

– De har etablert Akouos som en pioner innen genetisk medisin for indre øre, og har demonstrert vårt arbeid ved å avansere den første utprøvende terapien for en genetisk form for hørselstap til klinisk utvikling.