STORE PLANER: – Så fort finansieringen er på plass, vil vi i løpet av en toårsperiode ansette mellom 150-250 personer, sier Åge Nærdal, administrerende direktør i ECAM Norway. Mandag annonserte selskapet ny samarbeidsavtale med SINTEF. Arkivfoto: Vidar Sandnes

Foto:

Norsk Vaksinefabrikk får SINTEF-hjelp til mRNA-vaksineplattform

ECAM Norway, som eier Norges eneste vaksinefabrikk, signerte denne uken en intensjonsavtale med SINTEF om utvikling av en plattform for produksjon av mRNA-vaksiner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

ECAM meldte om avtalen i en pressemelding mandag. Gjennom samarbeidet planlegges det også å gjøre forsøk på oppskalering av produksjon fra laboratorieskala til industriell skala.

I mars annonserte ECAM Norway at de ville åpne vaksinefabrikk i Sandefjord.

Håper vaksine ikke trenger fryselagring
– Vi har akkurat søkt Forskningsrådet om 16 millioner kroner til dette utviklingsprosjektet, men vi kommer til å gjennomføre dette uavhengig av den støtten, sier Åge Nærdal, administrerende direktør i ECAM Norway og Norsk Vaksinefabrikk, til DM Pharma.

Han påpeker at det er SINTEFS ekspertise og kompetanse på lipid nanoformulering som er bakgrunnen for at de er valgt til dette samarbeidet.

LES OGSÅ: Gikk konkurs med Catapult - nå vil hun sikre norsk vaksineproduksjon med ECAM

– Målet vårt er å få til en mest mulig stabil formulering av vaksinen, og å kunne lage noe som er så stabilt at det ikke trenger lagring i hverken ultrakalde eller vanlige frysere. Vi skal også teste ut om frysetørring for lenge lagringstid er mulig.

– Revolusjonerende for produksjon av legemidler
– Hva er årsaken til at det nettopp er mRNA-teknologien dere vil satse på?

– Det er fordi vi ser at dette er en teknologi som har ekstremt med anvendelsesmuligheter, ikke bare for vaksiner, men også terapier mot mange ulike sykdommer. Det åpner opp for en helt annen måte å gi medisin på, sier Nærdal.

Han understreker at det ikke har vært registrert noen vaksiner eller legemidler med denne teknologien før to av covid-19-vaksinene ble godkjent.

– Det har vært forsket på dette siden 90-tallet, men det løsnet ikke før under pandemien. Vi er rimelig overbevist om at dette er en teknologi som vil være revolusjonerende for produksjon av legemidler.

Jobber parallelt med egen kandidat
Ifølge ECAM Norway-sjefen har prosjektet de har søkt Forskningsrådet for midler til en ramme på 30 måneder.

– Innen den tidsrammen skal vi ha klart en plattform for å produsere vaksiner. Parallelet med dette jobber vi med å utvikle vår egen universelle covid-19-vaksine. Akkurat når den er klar er det vanskelig å si mer om, sier han, og legger til:

– Vi håper det ikke skal ta lang tid etter at plattformen er på plass før vi kan levere vaksiner. Vi vil produsere vaksiner i industriell skala, eksakte tall kan vi ikke si ennå.

Planlegger for 150-250 ansatte
Selskapet er fortsatt i prosess med å sikre finansiering av den norske vaksinesatsingen. I dag har ECAM Norway et kjerneteam på syv ansatte.

– Vi forventer noe støtte fra Innovasjon Norge ganske snart, og vi er i dialog med mulige investorer om finansiering. Så fort finansieringen er på plass, vil vi i løpet av en toårsperiode ansette mellom 150-250 personer, forteller Nærrdal.

Før selskapet har på plass sin egen vaksinekandidat, vil de som kontraktsprodusent tilby fylling og pakking av vaksiner for andre aktører.

– Vi jobber med dette også, men vi har ikke landet noen avtaler der ennå.

– Dere har tidligere uttalt at dere ville annonsere investor-avtalen «ganske snart». Har dere noe nytt å melde?

– Ganske snart er fortsatt sant, og nå er det vel enda snarere. Men vi kan ikke si mer enn det rent tidsmessig. Vi regner med at vi får noen avtaler med investorer på plass ganske snart, sier Lærdal lattermidlt.

Powered by Labrador CMS