SER YTTERLIGERE POTENSIAL: – Ettersom Dupixent nå er godkjent mot to sykdommen innen dermatologi der type 2-inflammasjon er en sentral sykdomsdriver, ser vi frem til å ytterligere evaluere potensialet som ligger i å hemme IL-4 og IL-14 innenfor andre hudsykdommer, sier utviklingsdirektør Naimish Patel i Sanofi. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Ny godkjent indikasjon for «blockbuster»-medisin fra Sanofi

Det subkutante, injeksjonsbaserte monoklonale antistoffet dupilumab (Dupixent) er godkjent av amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA) som den første og eneste godkjente behandlingen av hudsykdommen prurigo nodularis.

Publisert

Prurigo nodularis er ifølge Store medisinske leksikon en kronisk, kløende hudsykdom som karakteriseres av oppklorte, faste knuter i huden. Det antas at sykdommen skyldes en forstyrrelse i nerveendene i huden, som fører til en vedvarende og intens kløe.

Godkjent mot fem ulike sykdommer

Godkjenningen fra amerikanske Food and Drug Administration (FDA) sikrer Sanofi den andre godkjente dermatologi-indikasjonen for dupilumabm og den femte sykdomsindikasjon totalt i det amerikanske markedet. Legemidlet er godkjent i ett eller flere land globalt som behandling av pasienter med atopisk dermatitt (atopisk eksem), astma, kronisk bihulebetennelse med nasal polypose (utbredt dannelse av polypper red.anm.), eosinofil øsofagitt, og nå prurigo nodularis, innen forskjellige alderspopulasjoner.

Ser potensial innen flere hudsykdommer

Naimish Patel, sjef for global utvikling, immunologi og inflammasjon i Sanofi, sier i en uttalelse at det frem til onsdagens godkjenning har vært reduserte behandlingsmuligheter for å håndtere den endeløse kløen og assosierte følelser av brennende og stikkende hud, som negativt påvirker livene til pasienter med prurigo nodularis.

– Dupixent kan potensielt transformere standardbehandlingen av prurigo nodularis-pasienter ved å lindre viktige kjennetegn på sykdommen, som å redusere kløe og oppnå klarere hud. Ettersom Dupixent nå er godkjent mot to sykdommen innen dermatologi der type 2-inflammasjon er en sentral sykdomsdriver, ser vi frem til å ytterligere evaluere potensialet som ligger i å hemme IL-4 og IL-14 innenfor andre hudsykdommer, sier Patel.

Behandlet mer enn 500 000

Dupilumab har blitt utviklet og kommersialisert gjennom et samarbeid mellom Sanofi og legemiddelsselsskapet Regeneron. Sistnevntes direktør og vitenskapelig direktør, George D. Yancopoulos, sier følgende i en uttalelse fra Sanofi:

– Pasienter som lever med prurigo nodularis må ofte leve med dusinvis, om ikke hundrevis, av kløende og smertefulle noduler som dekker kroppen deres, og de har tidligere ikke hatt et godkjent legemiddel for sin sykdom.

Regeneron-sjefen sier at Dupixent allerede har transformert behandlingslandskapet for flere sykdommer som drives av type 2-inflammasjon, og at det har blitt forskrevet til mer enn en halv million mennesker globalt innenfor godkjente indikasjoner.

– Med denne godkjenningen vil de som lider av pruirigo nodularis endelig få en medisin som adresserer de hemmende tegnene og symptomene på denne sykdommen, sier han.