LANGVARIG EFFEKT: – Vi kan nå – for første gang- bekrefte at de kliniske fordelene til den rekombinante Zoster-vaksinen totalt sett fortsatte i minst ti år etter vaksinasjonen, sier hovedutprøver for Zoster-049-studien, Dr. Javier Diéz-Domingo. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Nye data om vaksine mot helvetesild: Kan gi minst ti års beskyttelse

GSK annonserte onsdag nye data som skal bevise at helvetesild-vaksinen Shingrix kan gi minst ti års beskyttelse mot helvetesild for voksne over 50 år.

Publisert

De positive interimresultatene fra Zoster-049—utvidelsesstudien (ZOE-LTFU) viste at den kliniske fordelen var vedlikeholdt gjennom oppfølgingsperioden for opp til 10 år, for voksne 50 år eller eldre.

Allerede vist god efffekt

Zoster-049 er en utvidelse av de to fase 3-studiene ZOE-50 og ZOE-70. I disse to studiene var vaksineeffekten 97 prosent i voksne over 50 år og 91 prosent i voksne over 70 år. Oppfølgingsperioden var fire år i de to studiene. ZOE-LTFU-studien, som følger opp deltakere fra ZOE-50 og ZOE-70 i ytterligere seks år, er pågående, og vil fortsette å evaluere langtidseffekt, immunogenisitet og sikkerhet.

– Minst ti år etter vaksinasjon

Hovedutprøver for Zoster-049-studien, Dr. Javier Diéz-Domingo, sier i en uttalelse at helvetesild er en smertefull sykdom som hele én av tre voksne vil få i løpet av livet.

– Vi kan nå – for første gang- bekrefte at de kliniske fordelene til den rekombinante Zoster-vaksinen totalt sett fortsatte i minst ti år etter vaksinasjonen. Dette vil kunne gi pasienter og helsepersonell ro i sjelen når det kommer til tanker om hvor lenge vaksinen ville beskytte mot helvetesild.

Venter på enda flere data

Shingrix er den første godkjente vaksinen mot helvetesild som kombinerer et ikke-levende antigen med GSKs adjuvans, og skal kunne hjelpe med å overkomme den naturlige, aldersrelaterte immunitetssvikten som gjør det vanskelig å beskytte voksne over 50 år mot sykdommen.

– Det er gledelig å se den fortsatte langsiktige beskyttelsen fra vår helvetesild-vaksine. Funnene i ZOE-LTFU demonstrerer at den kan gi et tiår med beskyttelse mot smerte, hemmende påvirkning og potensielt alvorlige komplikasjoner som helvetesild kan forårsake hos personer over 50 år. Disse dataene styrker signifikant de eksisterende bevisene som har demonstrert langvarige fordeler ved vaksinen, og vi ser frem til å se ytterligere resultater fra denne pågående studien, sier Sabine Luik, medisinsk direktør og Senior Vice President, Global Medical Regulatory & Quality i GSK, i en uttalelse.