KAN BESKYTTE BEDRE: Såkalt Tdap-vaksinasjon gitt under graviditeten gir ifølge CDC den beste beskyttelsen for spedbarn mot kikhoste. Gjennom immuniseringen overføres beskyttende antistoffer til babyene før fødselen, noe som sikrer best mulig beskyttelse i de første månedene av livet. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Nytt FDA-ja til GSK-vaksine mot kikhoste – kan nå gis til gravide

GSKs Boostrix er den første vaksinen i USA som er godkjent for immunisering av fosteret under graviditet, for beskyttelse mot kikhostebakterien bordetella pertussis.

Publisert

Vaksinen er godkjent for immunisering under den gravides tredje trimester, for å forebygge kikhoste hos spedbarn som ikke er eldre enn to måneder gamle.

Høy risiko for spedbarn

Ifølge amerikanske Centers for Diseasse Control and Prevention (CDC) har det siden 2010 blitt rapportert inn mellom 15 000-48 000 årlige tilfeller av kikhoste i USA, blant personer av alle aldre. Spedbarn har spesielt høy risiko for komplikasjoner som følge av kikhoste, ettersom immunsystemet deres fortsatt er under utvikling.

Såkalt Tdap-vaksinasjon gitt under graviditeten gir ifølge CDC den beste beskyttelsen for spedbarn mot kikhoste. Gjennom immuniseringen overføres beskyttende antistoffer til babyene før fødselen, noe som sikrer best mulig beskyttelse i de første månedene av livet.

Boostrix er allerede godkjent i over 80 land, inkludert USA, de fleste europeiske land, Kanada, Australia og New Zealand, som vaksine mot stivkrampe, difteri og kikhoste. I tillegg til den nyeste godkjente indikasjonen (immunisering av gravide i tredje trimester), er vaksinen i USA også godkjent som aktiv boostervaksine mot stivkrampe, difteri og kikhoste for personer som er ti år eller eldre.

– Bekytte enda flere spedbarn

Roger Connor, direktør for vaksiner og global helse i GSK, sier selskapet er svært stolte av å ha den aller første Tdap-vaksinen som er FDA-godkjent for bruk under graviditet.

– Vi tror denne godkjenningen kan hjelpe med å beskytte enda flere spedbarn mot de potensielt livstruende komplikasjonene ved kikhoste, sier han i en uttalelse fra GSK.