DYRT OPPKJØP, MEN STORT POTENSIAL: Pfizer skriver i pressemeldingen at GBTs pipeline, dersom godkjent, og Oxbryta, har potensial til å bli en egen sigdecelleanemi-franchice med global omsetning på mer enn tre milliarder dollar i året. Illustrasjonsbilde: Getty Images Foto:

DYRT OPPKJØP, MEN STORT POTENSIAL: Pfizer skriver i pressemeldingen at GBTs pipeline, dersom godkjent, og Oxbryta, har potensial til å bli en egen sigdecelleanemi-franchice med global omsetning på mer enn tre milliarder dollar i året. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Pfizer kjøper Global Blood for 51,5 milliarder kroner

Gigantoppkjøpet av det amerikanske biotekselskapet skal sikre Pfizer økt tilstedeværelse innen sjeldne hematologiske sykdommer.

Publisert

Global Blood Therapeutics (GBD) er et biofarmasøytisk selskap som har dedikert sitt arbeid til oppdagelse, utviklingen og leveringen av livsendrende behandlinger som skal gi håp til underbehandlede pasientmiljøer. Først og fremst arbeider selskapet med behandlinger mot sigdecelleanemi.

Banebrytende medisin

Sigdecelleanemi er en livslang og ødeleggende arvelig blodsykdom som påvirker millioner av mennesker globalt. Ifølge en pressemelding fra Pfizer tidligere denne uken har GBT utviklet voxelotor (Oxbryta), en «first in class»-tablett som direkte retter seg mot rotårsaken til sykdommen. Medisinen ble godkjent i USA i november 2019, og er også godkjent i EU, De forente arabiske emirater, Oman og Storbritannia. Legemidlet omsatte for omtrent 195 millioner dollar i 2021. Ved å bruke sin globale plattform planlegger nå Pfizer å akselere distribusjonen av legemidlet til de delene av verden som er mest påvirket av sigdecelleanemi.

GBT er for tiden i fase 2/3-utvikling av GBT021601, en oral, en gang daglig, nestegenerasjons «sickle hemoglobin (HbS) polymerization»-hemmer. Ifølge Pfizer kan dette legemidlet potensielt bli et nytt «best in class»-legemiddel for forbedring av hemolyse og frekvens av vasookklusive kriser.

Stort salgspotensial

Pfizer skriver i pressemeldingen at GBTs pipeline, dersom godkjent, og Oxbryta, har potensial for å bli en egen sigdecelleanemi-franchice med global omsetning på mer enn tre milliarder dollar i året.

– Sigdecelleanemi er den vanligste arvelige blodsykdommen, og den rammer disproporsjonalt personer med afrikansk bakgrunn, sier Albert Bourla, administrerende direktør i Pfizer.

Akselerere innovasjon

Han sier videre at de ønsker GBT-kollegene velkommen til Pfizer, og at de gleder seg til å jobbe sammen for å endre på pasientenes liv, som de lenge har ønsket å gjøre med denne underbehandlede pasientgruppen.

– Den dype markedskunnskap og de vitenskapelige og kliniske evnene vi har bygget opp over tre tiår innen sjeldne hematologiske sykdommer vil gjøre det mulig for oss å akselerere innovasjon for sigdecelleanemi-miljøet, og bringe disse behandlingene til pasientene så fort som mulig, sier han.

Oppkjøpet finansieres ved hjelp av eksisterende kontantbeholdning, ifølge Pfizer.

Powered by Labrador CMS