Positive data for Sanofi-medisin mot sovesyke
Det franske legemiddelselskapet mener de gode resultatene fra en fase 2/3-studie med den orale enkeltdosebehandlingen acoziborole kan styrke håpet om å eliminere sovesyke fra det afrikanske kontinentet.
Onsdag annonserte Sanofi og The Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi) at fase 2/3-studien hadde behandlingssuksess-rater på opptil 95 prosent. Studien om legemidlet, som potensielt kan være transformativt for behandlingen av den afrikanske sykdommen, ble publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases. Studien ble ledet av DNDi og dens partnere i Kongo og Guinea.
Dødelig uten behandling
Sovesyke er ifølge Store Medisinske Leksikon en infeksjonssykdom som overføres til mennesker via tsetsefluer gjennom parasitter kalt protozoer. I de tidlige stadiene av sykdommen lider gjerne pasientene av hodepine eller feber. I de senere stadiene vil parasitten krysse blod-hjerne-barrieren og invadere sentralnervesystemet. Dette vil kunne forårsaken nevropsykiatriske symptomer som søvnforstyrrelser, forvirring, letargi og kramper, og til slutt død. Sykdommen forekommer i Vest-Afrika, Sentral-Afrika og i østlige deler av Afrika, og kan være dødelig uten behandling.
Lang vei til sykehus
– Sovesyke er en mareritt-sykdom som påvirker pasienter i noen av de mest øde stedene i Vest- og Sentral-Afrika, der avstanden til sykehus kan måles i dager. Vi nærmer oss nå en potensiell behandling som kan bli gitt på én dag, i en enkeltdose eller i tre tabletter, og som kan være revolusjonerende for leger og samfunnet, sier Victor Kande, som er hovedutprøver for studien og tidligere ekspertrådgiver på forsømte tropiske sykdommer for helsedepartementet i Kongo.
Drastisk nedgang i tilfeller
Ifølge en pressemelding fra Sanofi har behandlingen av sovesyke blitt drastisk forbedret over det siste tiåret, og maan har aldri vært nærmere eliminering av sykdommen i Afrika. Antallet tilfeller har falt fra nærmere 40 000 årlige tilfeller i 1998, med estimater ffor over 300 000 udiagnostiserte tilfeller, til under 1000 tilfeller i 2020.
– Ved å simplifisere behandlingsparadigmet kan acoziborole bli en innovasjon som muliggjør en bærekraftig respons til sovesyken for helsevesnet. Med disse nye dataene har vi håp om at vi kan klare å endelig eliminere denne sykdommen en gang for alle, ved å åpne døren for en «screen-and-treat»-tilnærming på landsby-nivå, sier Dr Antoine Tarral, sjef for sovesyke-programmet til DNDi og medforfatter av artikkeln i The Lancet Infectious Diseases.