
HJELP TIL Å FØLGE SPREDNING: – Roche har raskt utviklet en ny rekke av tester som kan oppdage apekopper-viruset, og hjelpe til i arbeidet med å følge viruset epidemiologiske spredning, sier administrerende direktør i Roche Diagnostics, Thomas Schinecker. Illustrasjonsbilde: Getty Images
Foto:Roche har utviklet PCR-test for apekopper
Sammen med datterselskapet TIB Molbiol har den sveitsiske legemiddelkjempen utviklet tre ulike såkalte LightMix Modular Virus-sett for detektering av apekopper-viruset.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Nyheten kommer kort tid etter rapportering om flere klyngetilfeller av apekopper-viruset de siste ukene i flere europeiske land og i Nord-Amerika. Dette er regioner der dette viruset normalt sett ikke bli funnet.
Tre forskjellige utgaver
Det første LightMix Modular Virus-settet kan påvise såkalte orthopox-virus, slik som apekopper-viruset. Dette inkluderer både den Vest-Afrikanske og Sentral-Afrikanske formen av viruset. Det andre settet er en spesifikk test for påvisning av kun apekopper-viruset (Vest-Afrikansk og Sentral-Afrikansk utgave). Ifølge Roche er et tredje sett tilgjengelig for forskeree som vil ha begge disse resultatene. Denne testen oppdager både orthopox-virus og gir informasjon om det er oppdaget apekopper-virus eller ikke.
– Roche har raskt utviklet en ny rekke av tester som kan oppdage apekopper-viruset, og hjelpe til i arbeidet med å følge viruset epidemiologiske spredning. Diagnostiske verktøy er svært viktig når man skal respondere på og til syvende og sist få kontroll på en voksende folkehelseutfordring, sier Thomas Schinecker, administrerende direktør i Roche Diagnostics, i en uttalelse fra selskapet.
Gamle behandlinger kan hjelpe
Apekopper-viruse ble første gang oppdaget i laboratorie-aper i 1958. Man tror allikevel at viruset smitter fra ville dyr, som gnagere, til mennesker- eller fra mennesker til mennesker. Hvert år rapporteres det om et tusentalls tilfeller av sykdommen i Vest- og Sentral-Afrika. Kun en håndfull tilfeller har blitt rapportert utenfor Europa, og disse har vært assossiert med reise til Afrika eller import av smittede dyr. Det er utviklet både behandlinger og vaksiner for sykdommen kopper, og det er trodd at disse kan bidra i å redusere spredningen av apekopper, ifølge Roche.