
NY PLAN: – Medarbeiderne hadde problemer med å se knytninger mellom strategi og det daglige arbeidet, og vi hadde i tillegg for ambisiøse mål om hva vi ville få til. Sånt skaper frustrasjon. Vi har nå forsøkt å se dette tettere sammen, og tilpasse oss til våre vanlige driftsoppgaver, sier SLV-sjef Audun Hågå om ny strategi for SLV. Arkivfoto: Vidar Sandnes
Foto:SLV-direktør: – Dette er vår nye og dynamiske strategi
Nå skal både legemidler og medisinsk utstyr omtales av SLV som «medisinske produkter». – Men navnet Statens legemiddelverk vil fortsatt bestå, sier SLV-direktør Audun Hågå.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
Tidligere denne uken publiserte Statens legemiddelverk sin nye dynamiske strategi, som erstatter legemiddelmyndighetens tidligere strategi fra 2016. Ifølge Audun Hågå, direktør i Legemiddelverket (SLV), har strategiarbeidet blitt utsatt på grunn av koronapandemien.
– Det viktigste er at vi tilpasser oss samfunnet behov og den rivende utvikling for medisinske produkter. Det er nødvendig for at befolkningen i Norge skal få tilgang til god behandling. Vi har jo ansvar for legemidler og medisinsk utstyr. Derfor har vi tatt noen nye grep siden sist, og vi omtaler nå både legemidler og medisinsk utstyr konsekvent som «medisinske produkter», sier Hågå til DM Pharma.
– Har dere vurdert om dere fortsatt skal hete Statens legemiddelverk?
– Tanken har slått oss, men vi må prioritere hva vi holder på med, og det kommer ikke til å bli noen umiddelbar endring på navnet, sier SLV-direktøren.
Bort fra det tradisjonelle
Han fortsetter ved å si at strategien som nå er lagt skal være mer dynamisk.
– Vi forsøker å komme oss bort fra den tradisjonelle femårsperiode-strategien. Vi ønsker å legge strategien på forskjellige nivå, med ulik varighet. Vi har nå fem overordnede strategiske mål: Raskere tilgang til medisinske produkter, riktigere bruk av medisinske produkter, sikrere forsyning med sikre medisinske produkter, aktiv virksomhetsutvikling og internasjonalt arbeid, sier Hågå.
Disse fem punktene er på nivå 1. Til hvert av disse punktene er det ifølge SLV-sjefen utarbeidet og formulert såkalt nivå 2-punkter.
– Dette er områder vi vil arbeide aktivt med å forbedre for å bidra til samfunnsoppdraget vårt. Disse endringspunktene vil være dynamiske og få kortere varighet. De vil vurderes igjen hvert andre eller tredje år, sier han.
Realistisk omfang
Til hver av nivå 2-punktene er det vurdert konkrete tiltak, som omtales som nivå 3-punkter. Disse skal være så dynamiske at SLV skal vurdere de hvert år, og tilpasse disse til omfanget av legemiddelmyndighetens andre oppgaver.
– Vi må ha et realistisk omfang av disse tiltakene. Vi må se over strategien vår minst årlig, for å justere og ta inn nye utfordringer som dukker opp etter hvert, sier Hågå.
– Hvorfor er det nødvendig med ny strategi nå?
– For det første kom den forrige strategien vår i 2016, og den skulle ha fem års varighet, så vi er nå på overtid med ny strategi. I tillegg er det to ting vi tror blir bedre med denne: Medarbeiderne hadde tidligere problemer med å se sammenheng mellom strategi og det daglige arbeidet, som er veldig viktig. I tillegg hadde vi for ambisiøse mål om hva vi ville få til. Sånt kan skape frustrasjon. Vi har nå forsøkt å se dette tettere sammen, og tilpasse oss til våre vanlige driftsoppgaver.
Hågå kommer avslutningsvis med noen konkrete eksempler på praktiske nivå 3-tiltak.
– Et av dem er å lage en plan sammen med legemiddelindustrien om innføring av elektroniske pakningsvedlegg. Vi ønsker også å få til målrettet og effektiv kontrollanalyse av legemidler. Det vanlige nå er at laboratoriene rundt omkring undersøker at legemidlene inneholder det industrien sier de skal inneholde. Nå har vi kompetansen og analyseutstyret til å kikke etter hva som ikke skal være i legemidlene. Vi vil forsøke å målrettet og risikobasert tenke etter hvor det kan oppstå forurensninger. Ellers er vi midt i et viktig digitalt løft, som vi kommer til å bruke mye tid og krefter på, forteller Hågå avslutningsvis.