LITE UENIGHET: Bilde fra paneldiskusjon om voksenvaksinasjonsprogram. Fra venstre: Ole Henrik Krat Bjøkrholt (statssekretær), Geir Sverre Braut, Professor i medisin, representant for Folkehelseforeningen og Koronakommisjonen, Marian Hussein (Sv), Erlend Svardal Bøe, Stortingsrepresentant (H), Ranveig Braathen, PhD i immunologi og forsker ved Oslo Universitetssykehus og Per Aabakken, Representant for Vaksineutvalget, LMI. 

Foto: Lars Brock Nilsen

Stor enighet om program for voksenvaksinasjon: – Vi er utålmodige

Både politikerne, forskere og legemiddelindustri vil ha på plass voksenvaksinasjonsprogram nå. Men ingen kan ennå si noe konkret om når det vil komme på plass.

Publisert

– Vi vil garantert komme tilbake til Stortinget med noe konkret i løpet av denne regjeringsperioden. Vi setter i gang med arbeidet nå til høsten. Vi er også utålmodige for å få til noe, sa statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap), på spørsmål fra tidligere helseminister Sylvia Brustad under en paneldiskusjon på Arendalsuka tirsdag morgen.

Det var det nærmeste man kom en antydning til et tidspunkt for innføring av et voksenvaksinasjonsprogram som så å si «alle» nå skriker etter.

Legemiddelindustrien (LMI) og flere av de største vaksineselskapene hadde denne morgenen invitert Arendalsuka-deltakerne vekk fra regnværet og inn i varmen for en faglig diskusjon om behovet og planene for et voksenvaksinasjonsprogram.

– Må ta dette på alvor

Etter innledninger fra flere viktige fagpersoner var det duket for debatt. Stortingsrepresentant Marian Hussein (Sv), som fremmet et representantforslag om voksenvaksinasjonprogrammet til Stortinget, påpekte innledningsvis hvilke store samfunnsgoder et slikt program vil medføre.

– I lys av pandemien ser vi nå hvor viktig det er å ta dette på alvor på et systemnivå fra myndighetenes side. Vi ser stadig vekk at utbrudd av for eksempel influensa tar menneskeliv. Jeg må også nevne at jeg har deltatt i flere bistandsdebatter der vaksinetilgang har vært tema, og vi må huske på hvor utrolig heldige vi er her i Norge. Men det er også fordi det har vært politisk vilje, sa Hussein.

Erlend Svardal Bøe, stortingsrepresentant for Høyre i Helse- og omsorgskomiteen, påpekte at visse verdenshendelser har kommet i veien for arbeidet, fra helt tilbake da Høyre satt i regjering.

– Da jeg var politisk rådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) i januar 2020, var voksenvaksinasjon høyt på planen for hva vi skulle jobbe med. Tre måneder senere kom pandemien. Men vi ønsker å komme i gang, og utredningen fra 2018 er et godt utgangspunkt.

– Et stort ansvar for folkehelsen

Per Aabakken, representant for vaksineutvalget i LMI og vaksinesjef for Sanofi i Norge og Island, påpekte at han var stolt over å stå på scenen på vegne av industrien.

– Under et normalår leverer vi tre millioner vaksinedoser i året i Norge. De siste par årene har vi vært oppe i ti millioner doser. Vi har et stort ansvar for folkehelsen. Samtidig er Norge det eneste landet i Norden som ikke har implementert voksenvaksinasjonsprogram. Vi vet at det har en betydning for vaksinasjonsdekningen, men det er fortsatt ikke ført opp i neste budsjett. Det er vi nødt til å tenke over en gang til, sa Aabakken.

Han pekte videre på at det vil være viktig å la alle som kan, trå til dersom man får en utrulling av et voksenvaksinasjonsprogram.

– Vi må vurdere bruk av vaksinasjons- og reisevaksinasjonsklinikker og apotekene, som har fått god kvalitet på sitt vaksinasjonsarbeid. Vi er heldige, og har et godt samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI), også under covid-perioden.

– Frigjør ressurser

Aabakken viste til innføringen av rotavirusvaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet som et viktig eksempel på sparte samfunnskostnader.

– Før den vaksinen ble innført i programmet, lå Norge på rundt 900 innleggelser på sykehus årlig. To år etter innføring var antallet innleggelser redusert med 85 prosent. Det sier noe om effekten, og det frigjør ressurser til andre viktige prioriteringer, sa Sanofis vaksinesjef, før han avsluttet:

– Jeg håper vi slipper å markere tiårsjubileet fra dette ble foreslått først i 2015, i 2025, uten at programmet er på plass. Det er ikke så lenge til.

– Internasjonal solidaritet

Marian Hussein (SV) valgte på sin side å avslutte med en oppfordring om internasjonal solidaritet.

– Ikke all profitten som tjenes på disse vaksinene, som går tilbake til menneskene. Det er totalt sett veldig få personer i verden som er vaksinert, og gjennom de neste pandemienene er vi nødt til å ha internasjonal solidaritet. Ingen er trygge før alle er trygge. Vi må se utover Norges grenser, og vaksineutviklingen må komme hele menneskeheten til gode.

Powered by Labrador CMS