
KOSTER IKKE PENGER: – Vi vil få gratis tilgang til adjuvansen hele veien til produktgodkjenning. Det sparer oss for betydelig penger, sier Targovax-sjef Erik Digman Wiklund om adjuvans-avtalen med Agenus.
Foto: TargovaxTargovax-sjef om «cashfri» Agenus-avtale: – Sparer oss for betydelige penger
De to selskapene skal utvikle Targovax-kreftvaksinene TG01 og TG02, i kombinasjon med Agenus-adjuvansen QS-21 STIMULON. Den får Targovax gratis. – Sparer oss for mellom 50-100 millioner kroner, sier Targovax-sjef Erik Digman Wiklund.
STIMULON er en såkalt adjuvant, som er en essensiell komponent av vaksiner basert på peptider, slik som Targovax sine kreftvaksiner TG01 og TG02. Targovax og Agenus har nå inngått et eksklusivt samarbeid innen klinisk utprøving og kommersialisering av KRAS-vaksiner.
Eksklusiv avtale
Erik Digman Wiklund, administrerende direktør i Targovax, sier til DM Pharma at Agenus er aktive innenfor utvikling av vaksiner mot både infeksjonssykdommer og kreft, i tillegg til at de har en portefølje med forskjellige sjekkpunkthemmere.
– I dette tilfellet har vi gjort en avtale med dem om bruk av deres adjuvansteknologi for peptid- og proteinbaserte vaksiner. Deres adjuvans anses generelt som den beste validerte adjuvanten som er tilgjengelig, og som er FDA-godkjent.
Agenus sin adjuvans er allerede i bruk i to godkjente vaksiner ved å være komponent i GSK sine vaksiner mot helvetesild, Shingrix, og verdens første malariavaksine Mosquirix.
– Vi greide å overbevise dem til å gi oss eksklusiv tilgang på adjuvansen for vår vaksine, med en oppside for dem med eventuelle royalty-utbetalinger i fremtiden. Det er klart at den eksklusive avtalen gir en ytterligere beskyttelse for vårt produkt, sier Wiklund.
Får gratis tilgang på adjuvans
Han påpeker videre at Targovax har gjort en «helt cashfri avtale» med Agenus.
– Det betyr i praksis at vi vil få gratis tilgang til adjuvansen hele veien til produktgodkjenning. Det sparer oss for betydelig penger. Vi har ikke regnet på hva vi vil spare totalt sett, men om vi skulle utvikle eller kjøpe en adjuvans selv, med tilstrekkelig GMP-kvalitet, så ville det ihvertfall kostet oss 50 millioner kroner. Så et rimelig anslag er nok at dette totalt sett vil spare oss mellom 50-100 millioner kroner.
– Hvorfor vil Agenus være interesserte i å gi dere gratis tilgang på adjuvansen?
– Såkalte KRAS-mutasjoner er de vanligste drivermutasjonene i genetisk utviklet kreft. Omtrent 30 prosent av alle kreftpasienter har en KRAS-mutasjon. Så det er en potensiell stor kommersiell mulighet for Agenus, fordi det er mulighet for et stort pasientgrunnlag i kommersiell skala. Ettersom adjuvansen også er i bruk i godkjente vaksiner, har de den allerede tilgjengelig. Dette er en vinn-vinn-situasjon for begge parter: Den reelle kostnaden for dem er ikke så høy, og vi sparer mye penger, sier Wiklund.
Han legger avslutningsvis til at adjuvansen, i tillegg til å være effektiv, har vist seg å ha sterke sikkerhetsdata.
– Flere millioner pasienter har fått de godkjente vaksinene som bruker adjuvansen. Den er unik i den forstand at den er mekanistisk validert, samtidig som den har en god og veldokumentert sikkerhetsprofil. Det finnes ikke noe alternativ tilgjengelig med en tilsvarende datapakke.