Trekker medisin mot type 2-diabetes fra det norske markedet
GLP-1-analogen eksanetid fra AstraZeneca, som kommer i variantene Byetta og Bydureon, forsvinner fra det norske markedet. Årsaken skal være dårlig salgstall. – Synkende etterspørsel i Norge, sier kommunikasjonssjef.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Depotinjeksjonsvæsken Bydureon har allerede blitt trukket fra det norske markedet, mens injeksjonspennen Byetta trekkes fra markedet 1. desember, opplyser Legemiddelverket (SLV) i sin siste utgave av «Nytt om legemidler», som ble publisert tidligere denne uken. Samtidig understreker SLV at det finnes en rekke andre GLP-1-analoger på markedet som kan brukes som alternativer til de to legemidlene fra AstraZeneca.
Flere alternativer for pasientene
Glukagonlignende peptid-1 (GLP-1)-analoger er ifølge Store Medisinske Leksikon legemidler som brukes i behandlingen av diabetes mellitus type 2. Disse senker blodsukkeret ved å stimulere til økt insulinutskillelse fra bukspyttkjertelen. I tillegg til eksanetid (Byetta/Bydureon) fra StraZeneca finnes også liraglutid (Victoza) fra Novo Nordisk, lixisenatid (Lyxumia) fra Sanofi og dulaglutid (Trulicity) fra Eli Lillly på markedet.
Global produksjon opphører
DM Pharma tok kontakt med norgeskontoret til selskapet for å få en kommentar til at legemidlene trekkes fra markedet, og ble videresendt til pressseansvarlig for AstraZeneca Norden.
– Hva er årsaken til at dere nå velger å trekke disse legemidlene fra det norske markedet?
– Den globale produksjonen av variantene av Bydureon og Byetta som finnes på det norske markedet opphører, og derfor trekkes produktet fra det norske markedet, skriver Mathias Pedersen, nordisk kommunikasjonssjef for AstraZeneca, i en epost til DM Pharma.
Pedersen skriver at et har vært en synkende etterspørsel for disse to variantene av legemidlet i Norge, og det er flere andre legemidler tilgjengelig i samme klasse.
– Vi er glade for at det har vært en stor utvikling innen diabetesbehandlingen de senere år, og det er mange nye legemidler innen dette feltet som har dokumentert effekt på endepunkter utover blodsukkersenkning. Dette har blitt stadig viktigere for valg av behandling innen type 2-diabetes, skriver Pedersen.