Wikimedia Commons/Jeanjung212 Foto:
Wikimedia Commons/Jeanjung212 Foto:

Vurderer effekt av hiv-legemiddel mot Covid-19

AbbVie og flere helsemyndigheter globalt jobber nå sammen for å finne ut om hiv-legemidlet lopinavir/ritonavir kan være en effektiv Covid-19-behandling.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Det amerikanske legemiddelselskapet har også blitt med i kampen for å bekjempe det nye koronaviruset som forårsaker sykdommen Covid-19. Blant annet inkluderer dette eksperimentell bruk av hiv-legemidlet lopinavir/ritonavir (Kaletra/Aluvia) for å vurdere om det kan være effektivt i behandlingen av Covid-19.

Flere meldinger om koronaeffekt
Ifølge AbbVie viser ubekreftede medieoppslag fra Kina at hiv-legemidlet kan være en effektiv Covid-19-behandling. Selskapet presiserer allikevel at de ikke har tilgang til klinisk informasjon om bruken av legemidlet i Kina, og at de derfor ikke kan bekrefte hvorvidt lopinavir/ ritonavir er effektiv mot Covid-19. Selskapet har donert flere doser av legemidlet til kinesiske myndigheter og til flere andre land for eksperimentell bruk mot den nye sykdommen.

AbbVie melder at de nå samarbeider med utvalgte helsemyndigheter og helseinstitusjoner globalt for å vurdere antiviral aktivitet, effekt og sikkerhet ved bruk av hiv-legemidlet mot Covid-19. Selskapet støtter også kliniske studier og basisforskning med lopinavir/ritonavir. I tett samarbeid med europeiske helsemyndigheter, FDA i USA, Centers for Disease Control. And Prevention, National Institutes of Health and Biomedical Advanced Research and Development Authority jobber selskapet nå med å koordinere dette arbeidet.

Vil sikre fortsatt tilgang for hiv-pasienter
– Vi har forpliktet oss til å hjelpe på alle måter vi kan for å adressere den pågående folkehelsekrisen forårsaket av Covid-19. Nettopp derfor responderte vi hurtig da kinesiske myndigheter etterspurte Aluvia sent i januar. Vi jobber nå med globale helsemyndigheter for å forsikre oss at vi møter behovene til Covid-19-pasientene. Vi gjennomfører også hensiktsmessige kliniske studier for å evaluere effekt, samtidig som vi vil sikre videre forsyninger av Kaletra/Aluvia til hiv-pasienter i hele verden, sier Richard A. Gonzales, administrerende direktør i Abbvie globalt, i en uttalelse fra selskapet.

Selskapet planlegger nå å respondere på alle henvendelser om bruk av produkt mens evaluering av effekt og sikkerhet er pågående. Samtidig påpeker AbbVie at overvåker produksjon og forsyningskjeden nøye, og at de er opptatte av å sikre forsyning av legemidlet til alle hiv-pasienter som er avhengige av behandlingen.

Powered by Labrador CMS