Over 900 millioner kroner hentet til helsefond: – Svært gode nyheter

– Dette kan bety at vi får mer kompetent investorkapital tilgjengelig også i Norge, uttaler Hanne Mette Dyrlie Kristensen, administrerende direktør i The Life Science Cluster.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

INDUSTRI I NORGE: – Med økt aktivitet vil vi se at det på sikt utvikler seg en solid industri i Norge, sier Hanne Mette D. Kristensen til DM Pharma. Foto: Privat

Hadean Ventures annonserte mandag at investeringsfondet har hentet 90 millioner euro, som tilsvarer i overkant av 900 millioner norske kroner til nytt helsefond. Fra før har investeringsfondet Hadean Capital I. Hadean Capital II vil ha samme investeringsstrategi som Capital I, som inkluderer start-up selskaper innen pharma, biotech medtech og i life science-selskaper i Europa, med særlig fokus på den nordiske regionen.

– Det er en glede å ønske nye og returnerende investorer velkommen til Hadean Capital II. Vi er glad for å støtte gründere som bygger selskaper for å bringe banebrytende medisinsk innovasjon til markedet, uttalte Dr. Ingrid Teigland Akay, managing partner i Hadean Ventures.

Annonseringen er kun for første lukking av Hadeans andre fond, totalen kan bli over dagens nivå.

– Ser en stor økning i aktivitet
Hanne Mette Dyrlie Kristensen, administrerende direktør i The Life Science Cluster uttaler til Dagens Medisin Pharma at det er gledelige nyheter.

– Dette er svært gode nyheter, og et resultat av langsiktig strategisk arbeid fra Hadean og Ingrid Teigland Akay om å bygge et stort nordisk livsvitenskap-fond i Norge.

– Hva kan dette bety for norske life science-, health tech bedrifter og innovasjon innen helsefeltet i Norge?

– Vi ser stor økning i aktivitet og antall nye startups innenfor helse og livsvitenskap, som er vårt felt, og det har tradisjonelt vært for lite tilgjengelig kapital.

– Dette kan bety at vi får mer kompetent investorkapital tilgjengelig også i Norge. Tidligere har de gode selskapene ofte måttet gå internasjonalt tidlig, fordi det ikke har vært nok tilgjengelig kapital i Norge. Med økt aktivitet vil vi se at det på sikt utvikler seg en solid industri i Norge. Ikke bare utvikles gode løsninger, men selskapene kan velge å legge sine store FOU- og produksjons-organisasjoner her hjemme.

– Flere norske investorer vil kunne bygge industri
– Danskene har vært mye flinkere til å se hele denne kjeden. Med flere norske investorer vil vi kunne bygge industri, arbeidsplasser og verdier på en helt annen måte enn i dag. Flere norske investorer burde få øynene opp for de spennende mulighetene, og koble seg til eksisterende kunnskapsmiljøer for å lære og bygge nettverk.

– Når tror du at man kan se effektene av dette i Norge?

BETYDNING: – Det vil bety mye for det norske økosystemet og gjøre det litt lettere å bygge morgendagens farmasi og medisinsk teknologi selskaper, sier Johan Bøe Bjørkevoll. Foto: Investinor

– Effekten har vi allerede begynt å se, og Hadeans nye fond vil kunne være med på å ta utviklingen et godt steg videre.

– Har gitt fabelaktig uttelling
Det statlige investeringsselskapet Investinor er blant investorene som har gått inn i det nye helsefondet.

– Hva gjør at dere går inn i Hadeans nye helsefond?

– Hadean var vår første investering under det nye mandatet vi ble tildelt våren 2020. Den har gitt fabelaktig uttelling. Avkastningen er i verdenstoppen. Ingrid og teamet hennes har på kort tid fått et godt rykte, bygd et solid team av leger og forretningsutviklere og gjort exits med betydelig gevinst. Det er bare å ta av seg hatten, sier investeringsdirektør Johan Bøe Bjørkevoll i Investinor.

Bjørkevoll sier det er svært gledelig at Hadean har greid å hente 90 millioner euro.

– Det er svært mye kapital i norsk sammenheng. Det vil bety mye for det norske økosystemet og gjøre det litt lettere å bygge morgendagens farmasi og medisinsk teknologi selskaper. Som en langsiktig institusjonell investor er det svært hyggelig å kunne være med videre på reisen, sier Bøe Bjørkevoll.  

– Forhåpentligvis kan vi styrke økosystemet
Bjørkevoll sier det generelt er det lite risikokapital som retter seg mot «life sciences»-miljøet i Norge.

– Kapitalgapet skyldes flere ting, men blant annet lange og kapitalkrevende utviklingsløp, få- men økende antall bioteknologi selskap, mangel på norsk farmasiindustri og få norske ventureinvestorer som har satset mot sektoren spiller naturligvis inn. Forhåpentlig kan vi være med på styrke dette økosystemet sammen med private investorer.

Powered by Labrador CMS