
Amgen kjøper psoriasis-legemiddel for 13,4 milliarder dollar
– Vi håper at flere pasienter i Norge også kan få tilbud om dette legemidlet på sikt, sier landssjef Aksel Tunold i Amgen Norge.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Amgen meldte tidligere denne uken at de har kommet til enighet med Celgene om kjøp av psoriasis-legemidlet apremilast (Otezla) med enerett for markedsføring og salg på verdensbasis. Celgenes er det eneste orale, ikke-biologiske behandlingen for psoriasis og psoriasisartritt på markedet.
– Mindre å si for den norske organisasjonen
Ifølge Country Manager for Amgen Norge, Aksel Tunold, er det foreløpig lite man kan si om selskapets siste legemiddel-anskaffelse.
– Dette kjøpet vil nok ha mindre å si for den norske organisasjonen, ettersom Otezla foreløpig blir brukt på en liten pasientgruppe her i Norge. Men vi er glad for å kunne tilby et alternativ til de biologiske alternativene på markedet, og vi håper at flere pasienter i Norge også kan få tilbud om dette på sikt, sier han til DM Pharma.
Fikk nei i 2016
Beslutningsforum for nye metoder sa i april 2016 nei til innføring av apremilast i behandlingen av norske pasienter. Begrunnelsen den gangen var at effekten av apremilast var usikker og lite dokumentert for pasienter som ikke kan bruke biologiske legemidler. Det ble den gangen anslått at 230 pasienter med psoriasis og 470 pasienter med psoriasisartritt var aktuelle for behandling med legemidlet.
Legemidlet er godkjent i 50 legemiddelmarkeder utenfor USA, og omsatte for 1,6 milliarder dollar globalt i 2018. Amgen skriver i en pressemelding at de forventer en sterk salgsøkning for preparatet de neste fem årene.
Ingen kontakt mellom selskapene lokalt
Ifølge avtalen som er gjort mellom Amgen og Celgene skal ansatte som jobber med apremilast følge med produktet.
– Det har ennå ikke vært kontakt mellom selskapene på lokalt plan her i Norge, men vi regner med at det vil skje i løpet av neste uke, sier Tunold, som påpeker at beskjeden om kjøpet ble godt mottatt av aksjemarkedet.