Ber Stortinget sikre nasjonal finansiering av legemidler mot sjeldne sykdommer
Reagerer blant annet på at regjeringen vil ha sykehusfinansiering for medikamenter mot den sjeldne blodsykdommen mastocytose.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Åtte selskaper som markedsfører legemidler til behandling av sjeldne diagnoser, ber Stortinget sikre nasjonal finansiering av legemidler mot slike sykdommer. Det kom frem da Stortingets helse- og omsorgskomité arrangerte høring om statsbudsjettet før helgen.
Overfører nye legemiddelgrupper
I forslaget til statsbudsjett for 2018 foreslår regjeringen å overføre finansieringsansvaret for flere grupper av legemidler fra Folketrygden til de regionale helseforetakene. Blant annet gjelder dette legemidler til behandling av den sjeldne tilstanden mastocytose.
I budsjettet begrunnes forslaget med at mastocytose er et område «der det kommer nye legemidler som vil føre til konkurranse mellom legemidler som har ulik finansiering, dersom dagens skille opprettholdes». Regjeringen viser samtidig til at legemidler til behandling av mastocytose ennå ikke er tatt i bruk i det norske helsevesenet.
– Mindre forutsigbar, mer fragmentert
De åtte selskapene Amicus, Alexion, Chiesi, Sanofi, Shire, Sobi, Vertex og Zogenix – som utgjør Koalisjonen for sjeldne sykdommer – reagerer på forslaget. Selskapene mener sykehusfinansiering vil gi en mindre forutsigbar, mer fragmentert finansieringsordning for pasienter med sjeldne tilstander, og frykter variasjon i behandlingstilbudet mellom de ulikehelseregionene.
«For å sikre Stortingets vedtak ber Koalisjonen for sjeldne sykdommer komiteen om å sikre at pasienter med sjeldne diagnoser fortsetter med individuell refusjon, ved at finansieringsansvaret for disse sykdommene forblir nasjonalt», heter det i høringsuttalelsen fra selskapene.
Innfører Prioriteringsmeldingen
Overføringen av stadig flere legemiddelgrupper fra blåreseptordningen til Nye metoder-systemet er en del av regjeringens gjennomføring av Prioriteringsmeldingen, der det blant annet fastslås at finansieringsansvaret skal følge behandleransvaret.
Koalisjonen for sjeldne sykdommer var også sterkt kritisk til flere av regelendringene som ble vedtatt tidligere i høst for å iverksette denne stortingsmeldingen.