Foto: iStock/Getty Images
Foto: iStock/Getty Images

Første marihuana-legemiddel USA-godkjent

Skal brukes til behandling av anfall ved sjeldne epilepsiformer.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA har for første gang godkjent et legemiddel hvor det aktive virkestoffet er utvunnet fra marihuanaplanten.

Gir ingen rusvirkning
Produktet Epidiolex inneholder virkestoffet cannabidiol, og er godkjent til behandlingen av anfall ved sjeldne former for epilepsi: Lennox-Gastauts syndrom og Dravets syndrom. Medikamentet er i tillegg det første USA-godkjente produktet for sistnevnte pasientgruppe, melder FDA.

Cannabidiol er én av de kjemiske bestanddelene i marihuanaplanten. Legemiddelet inneholder derimot ikke tetrahydrocannabinol, og forårsaker dermed ikke rusvirkningen som er forbundet med cannabis.

Tre fase 3-studier
Godkjennelsen er basert på tre placebokontrollerte fase 3-studier, som totalt har omfattet drøyt 500 pasienter. FDA-direktør Scott Gottlieb understreker at kontrollerte kliniske studier, samt nøye gjennomgang av dataene fra legemiddelbyråets side, er den rette måten å skaffe pasienter tilgang til marihuanabasert behandling.

– Denne godkjennelsen fungerer som en påminnelse om at det å fremme solide utviklingsprogrammer som gjør en skikkelig vurdering av de virksomme ingrediensene i marihuana kan føre til viktige medisinske behandlinger, heter det i uttalelsen fra Gottlieb.

Powered by Labrador CMS